Χριστοδουλίδης και Δένδιας συμμετείχαν σε προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη για το ΣΕΥ

Χριστοδουλίδης και Δένδιας συμμετείχαν σε προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη για το ΣΕΥ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου, με Υπουργούς Εξωτερικών Κρατών-Μελών της ΕΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας της Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha Gonzalez με στόχο την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων που αφορούν την εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες της Νότιας Γειτονίας εν όψει και της σχετικής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί κατά το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Αυστρίας, Δανίας, Ελλάδας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Σουηδίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβαση του ανέδειξε τη σημασία υιοθέτησης μιας στρατηγικής και στοχευμένης προσέγγισης από πλευράς ΕΕ, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις βασικές παραμέτρους των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, τόσο σε θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή συνεργασία, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τον πολιτικό διάλογο.

Σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στις χώρες της περιοχής, γεγονός που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση επιμέρους κοινωνικών ζητημάτων, όπως η φτώχεια, η ανεργία, και η παροχή κινήτρων και προοπτικής στη νέα γενιά.  Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης μιας περιεκτικής προσέγγισης από πλευράς ΕΕ για αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις σχέσεις με Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην τηλεδιάσκεψη οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τους εταίρους τους στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η σημασία που έχει η συμβολή της ΕΕ προς τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, των συστημάτων υγείας και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε αυτές τις χώρες.

Περαιτέρω, έγινε αναφορά στην ανάγκη  μίας συνολικής, αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΕ, εν μέσω της πανδημίας, στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που προέρχεται από τρίτες χώρες, η οποία αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συντονισμού με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεταναστευτικών οδών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο συνολικά, καθώς και το σημαντικό ζήτημα των επιστροφών. Πάντοτε με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας της ΕΕ, της εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών οδών, συμπεριλαμβανομένων των συναφών δυνατοτήτων που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σημασία και τις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την προστασία της Μεσογείου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Νίκος Δένδιας σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του, ανέδειξε τη θετική προοπτική που προσφέρουν οι πραγματοποιούμενες ανταλλαγές εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών πάνω στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας που Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν με εταίρους τους στην περιοχή.

Τέλος, υπήρξε συμφωνία με την πρόταση της Ισπανίδας ΥΠΕΞ όπως προγραμματισθεί, μόλις οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό, μια σύνοδος ΕΕ- κρατών νοτίου γειτονίας,  όπως και να παραμείνουν οι ΥΠΕΞ σε επαφή με στόχο τον μεταξύ τους συντονισμό για προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών στο πλαίσιο της ΕΕ./ibna