Β-Ε: Η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του Bleiburg

Β-Ε: Η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του Bleiburg

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας της Β-Ε (KTA), η Αρχιεπισκοπή Vrhbosna αποφάσισε ότι μόνο 20 πιστοί θα είναι παρόντες στην Καθολική Λειτουργία για τις δολοφονίες του Bleiburg στις 16 Μαΐου. Η επιμνημόσυνη δέηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ραδιοτηλεοπτικής τηλεόρασης Herceg-Bosna και της κροατικής δημόσιας τηλεόρασης HRT.

«Σεβόμενοι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θέλοντας να μειώσουμε την πιθανότητα οποιουδήποτε συμβάντος, στη λειτουργία θα παρευρεθούν 20 πιστοί, χωρίς να υπολογίζεται ο κληρικός, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων και των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ενθαρρύνουμε τους υπόλοιπους να λάβουν μέρος στην τακτική Ιερά Λειτουργία στις ενορίες τους εκείνη την ημέρα και να προσφέρουν τις προσευχές τους για τα θύματα της τραγωδίας του Bleiburg και για όλα τα αθώα θύματα οποιουδήποτε έθνους», δήλωσε το Γραφείο Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας.

«Το βίντεο θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε άλλους και θα είναι διαθέσιμο για λήψη μετά την Ιερά Λειτουργία. Η εισαγωγή του Κηρύγματος και της Λειτουργίας θα δημοσιευθεί επίσης στους ιστότοπους του Γραφείο Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας και στην ιστοσελίδα Nedjelja.ba», είπε ο Puljić.

Για την περίσταση, η αστυνομία του Σεράγεβο εξέδωσε επίσης οδηγίες στους πολίτες σχετικά με την αναστολή της κυκλοφορίας γύρω από τον καθεδρικό ναό κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια στην εν λόγω τοποθεσία, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της εν λόγω θρησκευτικής τελετής, η Αστυνομική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών του καντονιού του Σεράγεβο άρχισε να σχεδιάζει τις δραστηριότητές της και σε συμφωνία με το Υπουργείο Μεταφορών του καντονιού του Σαράγεβο, αποφάσισε να αναστείλει την κυκλοφορία (για μηχανοκίνητα οχήματα και πεζούς) από τις 9 π.μ. έως το τέλος της θρησκευτικής τελετής, στις 16 Μαΐου», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εορτασμός των εκδηλώσεων στο Bleiburg, όπου το 1945 ένας μεγάλος αριθμός φασιστών σκοτώθηκε από γιουγκοσλαβικούς παρτιζάνους, έχει καταδικαστεί από τοπικούς αξιωματούχους όπως μέλη της Προεδρίας, αξιωματούχοι της πόλης του Σεράγεβο, τον τοπικό εβραϊκό δήμο και Εβραίους εκπροσώπους από τη χώρα, την Ισραηλινή Πρεσβεία και το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο – εκφράζοντας όλοι τη δυσπιστία τους ότι η Εκκλησία με επικεφαλής τον Vinko Puljić αποφάσισε να υποστηρίξει και να τελέσει λειτουργία στο Σεράγεβο, όπου δεκάδες χιλιάδες αθώοι αντιφασίστες και άμαχοι σκοτώθηκαν από το NDH.

Το ενδιαφέρον είναι ότι επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Bleiburg πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο και το 1995 μαζί με άλλες τελετές για το ίδιο γεγονός. Καθώς όμως ο πόλεμος στη Β-Ε συνεχίζονταν, το γεγονός είχε περάσει τότε στα ψιλά./ibna