Κροατία: Το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες για βία σε μετανάστες

Κροατία: Το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες για βία σε μετανάστες

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας είπε ότι οι κατηγορίες ότι η Κροατική αστυνομία ταπείνωσε τους μετανάστες σε θρησκευτική βάση είναι «εντελώς παράλογες και επικίνδυνες αν λάβουμε υπόψη ότι δημοσιεύθηκαν τον μήνα του Ραμαζανιού».

Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι η βρετανική πύλη ειδήσεων The Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο, ένα ακόμα σε μια σειρά άρθρων γεμάτη από αβάσιμες κατηγορίες που έγιναν σε βάρος της κροατικής Αστυνομίας σχετικά με τη μεταχείριση των παράνομων μεταναστών.

«Οι αβάσιμες κατηγορίες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά. το άρθρο αναφέρει ότι οι αστυνομικοί της Κροατίας χρησιμοποίησαν βαφή ψεκασμού για να χρωματίσουν τα κεφάλια μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην κροατική επικράτεια με σκοπό να τους σημαδέψουν, να τους ταπεινώσουν και να τους τραυματίσουν ψυχολογικά επειδή τα κεφάλια τους ήταν βαμμένα σε σχήμα σταυρού, ενώ ο πληθυσμός των μεταναστών είναι κυρίως μουσουλμάνοι.

Οι αστυνομικοί της Κροατίας κατηγορούνται για ξενοφοβία με προκλητικό τρόπο, από συγκλονιστικά άρθρα που στερούνται αντικειμενικότητας και είναι ιδιαίτερα παράλογο ότι τέτοιες κατηγορίες καταλογίζονται στους αστυνομικούς ενός κράτους που έχει εξαιρετικές και φιλικές σχέσεις με την ισλαμική κοινότητα», αναφέρεται στη δήλωση.

Η δημοσίευση ενός τέτοιου άρθρου κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, το οποίο υποκινεί τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική και δικαιολογεί την κατηγορηματική καταδίκη».

Η μυθοπλασία ότι οι μετανάστες σημαδεύονται με το σημάδι του σταυρού λόγω της πίστης τους καταδεικνύει την άγνοια του συγγραφέα και μια προμελετημένη επίθεση κατά της Κροατίας χωρίς καμία γνώση των βασικών γεγονότων. Είναι γνωστό ότι οι κροατικές αρχές έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τη μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα, η οποία εκτιμάται πολύ στην κροατική κοινωνία και την οποία το παγκόσμιο κοινό αναγνωρίζει ως υποδειγματική συνεργασία μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων. «Θα θέλαμε επίσης να επιστήσουμε την προσοχή στο συνέδριο «Μουσουλμανικές Κοινότητες στην Ευρώπη – Δικαιώματα και καθήκοντα», όπου επισημάνθηκε ότι η μουσουλμανική κοινότητα στην Κροατία προωθεί εδώ και χρόνια την ιδέα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ένταξης των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και των χριστιανικών μειονοτήτων στον μουσουλμανικό κόσμο».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας έχει ήδη λάβει διάφορες κατηγορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει την επιτήρηση των κρατικών συνόρων. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση είμαστε ιδιαίτερα συγκλονισμένοι από το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο συγγραφέας του άρθρου με τα αποκυήματα της φαντασίας του».

Ως συνομιλητής του συγγραφέα του άρθρου, σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ένας συγκεκριμένος ακτιβιστής της ένωσης No Name Kitchen και της ένωσης Παρακολούθηση Βίας στα Σύνορα. Αυτές οι δύο οργανώσεις ήταν οι πιο δραστήριες εδώ και χρόνια αναφορικά με τις κατηγορίες στην Κροατική Αστυνομία για τη μεταχείριση παράνομων μεταναστών.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η ένωση No Name Kitchen ήταν υποκινητής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, στην προσπάθεια βίαιης διέλευσης εκατοντάδων μεταναστών στη Δημοκρατία της Κροατίας ​​από τα σύνορα με τη Σερβία τον Δεκέμβριο του 2018 , η οποία εμποδίστηκε σε συντονισμό με την αστυνομία της Δημοκρατίας της Σερβίας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η No Name Kitchen υλοποιεί πλέον τις δραστηριότητές του στο στρατόπεδο μεταναστών στη Velika Kladuša», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών στη δήλωσή του.

Η οργάνωση Παρακολούθηση Βίας στα Σύνορα δημοσιεύει τακτικά κατηγορίες εναντίον της Κροατικής Αστυνομίας και της Δημοκρατίας της Κροατίας στο ειδησεογραφικό της σάιτ, αναφορικά με τη μεταχείρισης των μεταναστών, αλλά το κάνει αυτό και σε όλες τις άλλες χώρες της Βαλκανικής Μεταναστευτικής Οδού. Οι κατηγορίες που δημοσιεύουν δεν περιέχουν σχεδόν καμία πληροφορία και δεδομένα που θα μπορούσαν να διερευνηθούν, όπως στην περίπτωση του άρθρου που δημοσίευσε η Guardian./ibna