Ελλάδα: Προσφυγή στον ESM…οδηγεί σε δεσμεύσεις και εκλογές

Ελλάδα: Προσφυγή στον ESM…οδηγεί σε δεσμεύσεις και εκλογές

Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σίγουρα σε εποπτεία (των χωρών που θα αποτανθούν στο μηχανισμό) από τους θεσμούς, ενώ κάποιοι ευρωπαίοι αναλυτές κάνουν λόγο ακόμη και για μνημονιακές δεσμεύσεις. Τα πάντα σε σχέση με το πλαίσιο που θα καταρτίσει ο ESM θα ξεκαθαρίσουν αύριο Παρασκευή, οπότε και θα διεξαχθεί Eurogroup, ενώ νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για να καθορίσει τους όρους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει πως με τα σημερινά δεδομένα,  δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην πιστωτική γραμμή του ESM, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου. Αυτά τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ως εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο ίδιος αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τη συνέχεια όσον αφορά πιθανή ανάγκη προσφυγής στο νέο πρόγραμμα του ESM, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το 2021 και το 2022» αλλά και μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτά τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης έως και το τέλος του 2022.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM όπως αναφέρεται στο Panademic Crisis Report, το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας «η παρακολούθηση  και η επιτήρηση θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από την Covid-19 και να είναι ανάλογη με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης, σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ  και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή του ESM». Συνεπώς, όσο μεγαλώνει η κρίση σε μια χώρα τόσο θα διευρύνεται τόσο η παρακολούθηση όσο και η επιτήρηση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών η κάθε χώρα έχει δυνατότητα προσφυγής στο μηχανισμό μέχρι και το 2022. Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει μια ενδεχόμενη χρήση των κονδυλίων του ESM. Για αυτό, μεταξύ άλλων επεξεργάζονται σενάρια εκλογών./ibna