Μαυροβούνιο: Ένταση τη νύχτα στους δρόμους, με πολλούς να τραυματίζονται στις διαδηλώσεις

Μαυροβούνιο: Ένταση τη νύχτα στους δρόμους, με πολλούς να τραυματίζονται στις διαδηλώσεις

Μετά τη σύλληψη του επισκόπου Budimlje-Nikšić Joanikije και αρκετών ιερέων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στις πόλεις Pljevlja και Nikšić. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να σταματήσει τις ταραχές και πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου αστυνομικών, τραυματίστηκαν.

Οι ιερείς συνελήφθησαν γιατί πραγματοποίησαν λειτουργία και γιόρτασαν την Ημέρα του Αγίου Βασιλείου, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης στις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά μας», «Απελευθερώστε τον επίσκοπο…» κλπ. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο δήλωσε ότι δεν ευλόγησε καμία συγκέντρωση και αποστασιοποιήθηκε από τα γεγονότα στους δρόμους.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, μεταξύ των διαδηλωτών στην Pljevlja ήταν και παιδιά, όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και βόμβες κρότου λάμψης. Ο ιερέας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Miloš Cicmil, δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο ανήλικος αδερφός του ξυλοκοπήθηκε άγρια, η αστυνομία ψέκασε με δακρυγόνα πάνω του και αρκετοί αστυνομικοί τον χτύπησαν βάναυσα στο σώμα και το κεφάλι με μπότες. Όπως έγραψε ο Cicmil, ο αδερφός του μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου τον βρήκε ο πατέρας του και μετά μεταφέρθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι διαμαρτυρόμενοι έριχναν πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα πάνω τους και ότι τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος  και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις συλλήψεις.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο επίσκοπος Joanikije και οι ιερείς διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση κράτησης τους, αλλά η καταγγελία τους απορρίφθηκε. Αυτό ήταν έναυσμα για τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και των πολιτών στους δρόμους.

Οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα βρίσκονται σε κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το κράτος υιοθέτησε τον αμφισβητούμενο Νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, ο οποίος από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αξιολογήθηκε ως «η κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Οι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέρη στο Βόρειο Μαυροβούνιο – Berane και Andrijevica, την παράκτια πόλη Budva, ενώ στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα οι άνθρωποι διαδήλωσαν κάνοντας πορεία τους δρόμους της πόλης./ibna