Σερβία: Επιστολή στο ΕΛΚ απέστειλε η Joksimović για τα γεγονότα μπροστά από το Κοινοβούλιο

Σερβία: Επιστολή στο ΕΛΚ απέστειλε η Joksimović για τα γεγονότα μπροστά από το Κοινοβούλιο

Η Διεθνής Γραμματέας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Jadranka Joksimović, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο το SNS είναι ενεργό μέλος, για τα πρόσφατα, όπως ανέφερε, ανησυχητικά γεγονότα μπροστά από το Σώμα της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας.

Στην επιστολή της προς το ΕΛΚ, η Joksimović δηλώνει ότι στις 8 Μαΐου, οι υποστηρικτές του κινήματος Dveri, με επικεφαλής τον ηγέτη τους Bosko Obradovic, επιτέθηκαν σωματικά στον βουλευτή και Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Αγροτών Marijan Rističević, και ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση τον Υπουργό Υγείας Zlatibor Lončar.

Τόνισε ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος Dveri και η Συμμαχία για τη Σερβία (SZS) έδειξαν τη συνέχιση της προώθησης και της χρήσης της βίας ως μεθόδου πολιτικής πάλης, και κάλεσε το ΕΛΚ να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες ενός μέρους της αντιπολίτευσης και να καταδικάσει κάθε είδους βία.

«Μια ένδειξη ότι η SZS δεν ενδιαφέρεται να κερδίσει νόμιμα την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές είναι το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη βελτίωση των συνθηκών των εκλογών, καθώς και στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων που προκλήθηκε από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Vladimír Bilčík και Tanja Fajon», υπενθύμισε η Joksimović.

Όπως επισήμανε στην επιστολή, οι κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στη Σερβία θα διεξαχθούν στις 21 Ιουνίου, και θα είναι επίσης μια ευκαιρία για όλους τους πολίτες να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση, αλλά και μια ευκαιρία για τα πολιτικά κόμματα να δείξουν το πρόγραμμά τους, με σοβαρότητα και ευθύνη.

Ενημέρωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή να συμμετάσχουν στις εκλογές και να διεξαγάγουν την προεκλογική εκστρατεία χωρίς τη χρήση βίας και με σεβασμό στους πολιτικούς αντιπάλους, ανεξάρτητα από την πολιτική επιλογή στην οποία ανήκαν.

«Στη Σερβία, ως μια πλουραλιστική δημοκρατική κοινωνία, η εισαγωγή βίας στον πολιτικό αγώνα δεν θα γίνει ανεκτή. Το SNS θα αγωνιστεί με ένταση και συνέπεια ενάντια σε όλους τους τύπους βίας και θα προωθήσει τον διάλογο ως το μόνο σωστό τρόπο για την επίτευξη μακροπρόθεσμων βιώσιμων δημοκρατικών αξιών στην κοινωνία» δήλωσε η Joksimović./ibna