Ρουμανία: Πρωτοβουλία του PSD για ανακήρυξη της 4ης Ιουνίου ως Ημέρα της Συνθήκης του Τριανόν

Ρουμανία: Πρωτοβουλία του PSD για ανακήρυξη της 4ης Ιουνίου ως Ημέρα της Συνθήκης του Τριανόν

Ως πιθανό λόγο για νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις Ρουμανίας Ουγγαρίας θεωρούν αρκετοί αναλυτές την πρωτοβουλία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας να  οριστεί η 4η Ιουνίου ως Ημέρα της Συνθήκης του Τριανόν, τη διεθνή Συνθήκη που ένωσε την Τρανσυλβανία με την Ρουμανία.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του PSD που προβλέπει την ανακήρυξη της 4ης Ιουνίου ως «Ημέρα της Συνθήκης του Τριανόν», στηρίζεται στον νόμο του 1920 με τον οποίο η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την ένωση της Τρανσυλβανίας με τη Ρουμανία (1918), και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση σήμερα Τετάρτη, και τελική ψηφοφορία.

Η νομοθετική πρόταση, που ξεκίνησε από τους γερουσιαστές του PSD Titus Corlățean και Șerban Nicolae, εγκρίθηκε σιωπηρά από τη Γερουσία τον Οκτώβριο, του περασμένου έτους και εγγράφηκε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι το νομοθετικό σώμα που αποφασίζει, και στο πλαίσιο του οποίου έχουν λάβει χώρα οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τον νόμο αυτονομίας του Szeklerland και οι σκληρές δηλώσεις του Προέδρου Klaus Iohannis, ο οποίος κατηγόρησε το PSD ότι διαπραγματεύτηκε την πώληση της Τρανσυλβανίας στους Ούγγρους.

Η Συνθήκη του Τριανόν υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου 1920 μεταξύ των νικηφόρων Συμμαχικών Δυνάμεων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της Ουγγαρίας, ως διάδοχο κράτος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ηττήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνθήκη υπογράφηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Τριανόν στις Βερσαλλίες, από 16 συμμαχικά κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας), αφενός, και της Ουγγαρίας, αφετέρου. Η συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 1921, υπογράφηκε για τον καθορισμό των συνόρων του νέου κράτους της Ουγγαρίας με τους γείτονές της: την Αυστρία, το Βασίλειο των Σέρβων, τους Κροάτες και τους Σλοβένους (αργότερα Γιουγκοσλαβία), Ρουμανία και Τσεχοσλοβακία. Η Συνθήκη του Τριανόν ήταν μέρος της σειράς των συνθηκών που συνήφθησαν στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ άλλες ήταν οι ειρηνευτικές συνθήκες που συνήφθησαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις με τη Γερμανία (στις Βερσαλλίες, 28 Ιουνίου 1919), Αυστρία (στο Saint Germain en Laye, 10 Σεπτεμβρίου 1919), Βουλγαρία (στο Neuilly, 27 Νοεμβρίου 1919) και Τουρκία.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης ενέκρινε την απόφαση για τους εορτασμούς φέτος, της 100ής επετείου της σύναψης της συνθήκης με την οποία, κατά τη γνώμη των Ούγγρων, «η ιστορική Ουγγαρία διαλύθηκε με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του ουγγρικού έθνους να υπάγεται σε ξένα κράτη»./ibna