Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Β-Ε

Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Β-Ε

Μέσα στο 2020, οι αρχές της Β-Ε έχουν καταγράψει 4.586 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Β-Ε. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 (6.201), καταγράφεται μείωση 26%. Μόνο τον Απρίλιο, οι αρχές της Β-Ε ανέφεραν 102 αφίξεις οι οποίες, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 (2.631), αντιπροσωπεύουν πτώση κατά 96%. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται επί του παρόντος σε κέντρα υποδοχής και άλλες κρατικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα ανέρχεται στους 5.600, ενώ περίπου 2.000 επιπλέον άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται μακριά από κρατικές εγκαταστάσεις ή σε μετακίνηση, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Προς το παρόν, δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα COVID-19 μεταξύ των αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών. Η κατάσταση αλλάζει καθημερινά. Οι ενέργειες που έχουν αναλάβει οι αρχές έχουν ήδη επηρεάσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες ασύλου και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε στις 16 Απριλίου συνεχίζει να περιορίζει την ελεύθερη μετακίνηση και τη διαμονή για διάφορες κατηγορίες αλλοδαπών στη Β-Ε, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών χωρίς έγγραφα και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα είτε δεν έχουν επιβεβαιωμένη διεύθυνση. «Ως μέτρο πρόληψης του COVID-19, προβλέπεται να παραμείνει σε ισχύ όσο οι συνθήκες για την εφαρμογή του το απαιτούν. Επιπλέον, τα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής παραμένουν γενικώς αυστηρά. Οι κάτοικοι των κέντρων προσωρινής υποδοχής στο καντόνι της Una-Sana μπορούν να φύγουν για περαιτέρω προωθήσεις, αλλά δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν. Στο Σεράγεβο, η κατάσταση στα κέντρα είναι πολύ πιο αυστηρή από την άποψη της κίνησης εισόδου και εξόδου. Παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και αναχωρήσεις από τα κέντρα στο καντόνι Una-Sana. Στη συνέχεια, αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των υποτιθέμενων push-backs», συνεχίζει η έκθεση.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημείωσε αρκετές περιπτώσεις καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο που μεταφέρθηκαν από τη μόνιμη ιδιωτική τους κατοικία στο προσωρινό κέντρο στο στρατόπεδο Lipa, χωρίς σαφή νομική βάση. Αν και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αντέδρασε ερχόμενη σε επαφή με τις τοπικές αρχές για την παύση αυτής της πρακτικής, παρόμοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν όπως συνέβησαν στις 8 Μαΐου.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία των αιτούντων και επιδεινώνει τα συμπτώματα άγχους, αϋπνίας και κατάθλιψης. Οι δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παρασχέθηκαν σε περιορισμένο βαθμό, αλλά οι πόροι και οι δυνατότητες είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη. Η διαδικασία καταγραφής των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών εξακολουθεί να επηρεάζεται από τα μέτρα COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, Η ΜΚΟ Vaša Prava BiH, συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας για την παροχή νομικής βοήθειας, υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε εξ ονόματος δύο αιτούντων άσυλο για τη λήψη προσωρινού μέτρου για την κατάργηση της απόφασης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και τη διαμονή των αλλοδαπών στη Β-Ε, όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών κατά την 13η έκτακτη σύνοδό του. Η έφεση εξηγεί ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και ότι ο συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας Vaš Prava συνέχισε να παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, κλήσεων/συνομιλιών στα μέσα δικτύωσης WhatsApp/Viber, καθώς και τη νεοσύστατη πλατφόρμα διαδικτυακών επικοινωνιών VP BiH.

Συνέχισαν επίσης να παρέχουν βοήθεια επεκτείνοντας και παραδίδοντας κάρτες αιτούντων άσυλο. Η επέκταση της καταγραφής έχει μετατραπεί σε πρόκληση λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στις αρμόδιες αρχές. Ο Τομέας για το Άσυλο ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη της επέκτασης των αιτήσεων ασύλου στους αιτούντες άσυλο σε ιδιωτικά καταλύματα, αλλά η παράδοση των καρτών σε άτομα που φιλοξενούνται στα προσωρινά κέντρα υποδοχής Ušivak και Blažuj έχει σταματήσει.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων αναφοράς, η Vaša prava BiH παρείχε νομική συμβουλή σε 505 αιτούντες άσυλο και παρέστη ως συνήγορος σε 8 αιτούντες άσυλο σε ολόκληρη τη Β-Ε. Ο συνεργάτης προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας BHWI συνέχισε να παρέχει προστασία με διάφορους τρόπους, παράλληλα με την προστασία ανηλίκων, τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε κρατικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο Σεράγεβο και το κανάλι Herzegovina-Neretva. /ibna