Ρουμανία: Συνταγματικό κρίθηκε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης που διέπει την κατάσταση συναγερμού

Ρουμανία: Συνταγματικό κρίθηκε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης που διέπει την κατάσταση συναγερμού

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε ότι το διάταγμα έκτακτης ανάγκης που διέπει την κατάσταση συναγερμού (état d’ alert) είναι συνταγματικό “στο βαθμό που δεν περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες”. Το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) αποφάσισε σήμερα, ότι το διάταγμα έκτακτης ανάγκης GEO 21/2004, το οποίο ρυθμίζει την κατάσταση συναγερμού, είναι συνταγματικό στο βαθμό που δεν περιορίζει τα αστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες “, σύμφωνα με πηγές στο CCR. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση ήταν ερμηνευτική. Η προσφυγή κατά του GEO 21/2004 υποβλήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο από την Συνήγορο του Πολίτη.

Η Νομική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε σημαντικές νέες αλλαγές σήμερα Τετάρτη, σε σύγκριση με εκείνες που έγιναν χθες, από τη Γερουσία στο νομοσχέδιο για την κήρυξη κατάστασης συναγερμού. Αν «η κατάσταση συναγερμού κηρύσσεται για τουλάχιστον το ήμισυ της χώρας, χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση. Με τη μορφή που εγκρίθηκε από τη Γερουσία, η έγκριση της κατάστασης συναγερμού από το Κοινοβούλιο ήταν απαραίτητη μόνο εάν αυτό το μέτρο λαμβάνεται στο επίπεδο ολόκληρης της χώρας. Οι νομοθέτες έχουν επίσης εισαγάγει μια τροποποίηση του νόμου που παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις. Έτσι, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Νομική Επιτροπή διευκρινίζει ότι η κανονιστική πράξη αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της δημοσίευσής της, στην Επίσημη Εφημερίδα. Ωστόσο, το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε νόμος τίθεται σε ισχύ τουλάχιστον 3 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα. Οι νομοθέτες επανέφεραν στο νομοσχέδιο το Κεφάλαιο 3 του σχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το οποίο καταργήθηκε χθες από τη Γερουσία, και το οποίο τροποποιεί το GEO 21/2004 – την ισχύουσα δηλαδή κανονιστική πράξη που ρυθμίζει την κατάσταση συναγερμού. Τέλος, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι τα πρόστιμα για την παραβίαση των απαγορεύσεων που θα επιβάλουν οι αρχές κατά τη διάρκεια της κατάστασης συναγερμού δεν θα ξεπερνούν τα 2.500 λέι. g4media

Την Τρίτη η Γερουσία με 111 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κατάσταση συναγερμού, τους τομείς εφαρμοσιμότητας, τα μέτρα και τις διαδικασίες και τις υπεύθυνες δημόσιες αρχές ».

Ο επικεφαλής της Καγκελαρίας του Πρωθυπουργού, Ionel Dancă, επέκρινε τις τροπολογίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την κατάσταση συναγερμού. Δήλωσε την Τετάρτη, ότι η έγκριση του νομοσχεδίου με την τροποποιημένη του μορφή από τους Σοσιαλδημοκράτες αντιπροσώπευε «μια σοβαρή πράξη», φέρνοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες κατά του COVID-19 σε ένα πεδίο «πολιτικό, νομικό και αφηρημένο». Κάλεσε το PSD να επανεξετάσει τις τροπολογίες που κατέθεσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποίο είναι το νομοθετικό σώμα που θα αποφασίσει.

Απαντώντας, ο Alfred Simonis, εκπρόσωπος του PSD, δήλωσε ότι ο θυμός του κυβερνητικού εκπροσώπου εναντίον των σοσιαλδημοκρατών ήταν “γελοίος”. Ισχυρίστηκε ότι οι γερουσιαστές των Φιλελευθέρων ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών του PSD και ότι το νομοσχέδιο είχε επίσης τροποποιηθεί από Γερουσιαστές του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), του USR και του UDMR.

Επίσης, ο γερουσιαστής του PSD, Robert Cazanciuc, προσωρινό Πρόεδρο της Γερουσίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων την κανονιστική πράξη που ρυθμίζει την κατάσταση συναγερμού και επιβεβαίωσε ότι το προτεινόμενο νομοθετικό σχέδιο ήταν «συνταγματικό παράδοξο» και «κακό αντίγραφο του διατάγματος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Cazanciuc κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να “συνεχίσει αυτό που έκανε κατά την διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, δηλαδή “να συνάψει δημόσιες συμβάσεις χωρίς διαφάνεια ή να διορίσει μέλη του κόμματος σε θέσεις χωρίς να απαιτείται εκπαίδευση ». Είπε ότι η Νομική Επιτροπή της Γερουσίας ανησυχεί ότι η κατάσταση συναγερμού δεν χρησιμοποιείται πλέον για την προώθηση της κατάχρησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προσωρινό Πρόεδρο της Γερουσίας, οι περιορισμοί δεν πρέπει να επιβάλλονται με τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και τροποποιήθηκε χθες, από τη Γερουσία, η κατάσταση συναγερμού θα κηρυχθεί από την κυβέρνηση για 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί κατά 30 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, βάσει κυβερνητικής απόφασης και προτάσεως του Υπουργού Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Adevarul, δεν υπάρχουν πρότυπα για τη διατήρηση περιορισμών που σχετίζονται με την επιδημία κορωνοϊού μεταξύ της λήξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 15 Μαΐου και της έναρξης ισχύος του νόμου για την κατάσταση συναγερμού. Από τις 15 έως τις 17 Μαΐου, δεν θα επιβάλλονται περιορισμοί από τις αρχές. Πράγματι, σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εάν ο νόμος για την κατάσταση συναγερμού ψηφιστεί την Τετάρτη, δεν θα μπορεί να εκδοθεί έως την Παρασκευή. Επιπλέον, το Σύνταγμα προβλέπει ότι οποιοσδήποτε νόμος τίθεται σε ισχύ εντός τριών ημερών από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ρουμανίας, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το αργότερο σε αυτήν την περίπτωση.

Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα, προκειμένου οι περιορισμοί που έχουν τεθεί να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του νομοθετικού κενού, ο Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για λίγες ημέρες.

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis υπενθύμισε τις βασικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά τις 15 Μαΐου σε δήλωση τύπου μετά από συνάντηση με τους υπεύθυνους για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις 15 Μαΐου, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας  που καλύπτει το στόμα και τη μύτη σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, για παράδειγμα καταστήματα ή δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα είναι υποχρεωτικό να διατηρείται απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν εκ νέου. Καταστήματα με εξωτερική πρόσβαση, απευθείας στο δρόμο, θα μπορούν να φιλοξενήσουν το κοινό. Επιπλέον, ο αρχηγός του κράτους συνέστησε στις τοπικές αρχές να ανοίξουν ξανά τα πάρκα από τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, ο κ. Klaus Iohannis προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση με τις μετακινήσεις, προτρέποντας να γίνονται μόνο αυτές που είναι απαραίτητες. «Εάν μετακινηθείτε από μία τοποθεσία σε άλλη (εκτός από την ίδια μητροπολιτική περιοχή), θα είναι πάντα απαραίτητο ένα πιστοποιητικό μετακίνησης», είπε ο Πρόεδρος./ibna