Κροατία: Οι τουριστικοί προορισμοί περιμένουν τους Γερμανούς

Κροατία: Οι τουριστικοί προορισμοί περιμένουν τους Γερμανούς

Κορυφαίοι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένης της TUI, ενδιαφέρονται να σώσουν μέρος της σεζόν στην Κροατία, η οποία είναι από τους προορισμούς που θα μπορούσαν να κλείσουν για το καλοκαίρι, με ρυθμίσεις αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με το Κροατικό Εθνικό Τουριστικό Συμβούλιο.

Σημειώνοντας ότι το Εθνικό Τουριστικό Συμβούλιο της Κροατίας (HTZ) και τα γραφεία του στη Γερμανία επικοινωνούν διαρκώς και προληπτικά με τη γερμανική αγορά και τους συνεργάτες τους σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας και την άφιξη Γερμανών τουριστών στην Κροατία αυτό το καλοκαίρι, ο διευθυντής του HTZ Kristjan Staničić δήλωσε ότι η Κροατία αναφέρεται σε επικοινωνία με τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης σε αυτήν την αγορά ως πιθανός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, κυρίως λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ως προορισμού που μπορεί είναι σχετικά κοντά με το αυτοκίνητο.

Εκτός από αυτά τα ταξίδια, υπάρχει ενδιαφέρον για τις «αεροπορικές γέφυρες», δηλαδή την άφιξη τουριστών από ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, για οποιοδήποτε ταξίδι από τη Γερμανία, οι προειδοποιήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να αρθούν στη χώρα αυτή. Αυτό αναμένεται στα μέσα Ιουνίου, και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες για ορισμένους προορισμούς, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είναι έτοιμα γύρω στις 10 Ιουνίου. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα στη Γερμανία και τις χώρες όπου ταξιδεύουν οι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Staničić, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της TUI, Fritz Joussen, πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση των προορισμών με τις κατάλληλες συνθήκες για την υποδοχή επισκεπτών από εκείνους που δεν είναι ακόμη προσβάσιμοι, χαρακτηρίζοντας την Κροατία ως προορισμό που πληροί τις προϋποθέσεις.

«Υπάρχουν παραδοχές και ενδιαφέροντα της TUI και άλλων γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων για την άφιξη Γερμανών τουριστών στην Κροατία, καθώς και για την πραγματοποίηση μέρους της σεζόν και για την ελαχιστοποίηση των δικών τους απωλειών. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης μεταξύ μεμονωμένων Γερμανών τουριστών, με τους οποίους επίσης επικοινωνούμε συνεχώς μέσω δικτύων και γραφείων», λέει ο Staničić.

Ωστόσο, το πώς, πότε και με ποιο μεταφορικό μέσο θα πραγματοποιηθούν αυτά τα ταξίδια βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Καθώς οι συγκεκριμένοι προορισμοί θα είναι αναμφίβολα μακριά από την οργανωμένη τουριστική κίνηση μέσω πρακτορείων και ταξιδιωτικών πρακτόρων, ο Staničić πιστεύει ότι θα υπάρχει αρκετή αεροπορική κάλυψη για την παροχή πτήσεων charter ή τακτικών αεροπορικών εταιρειών σε μεμονωμένους προορισμούς. Χωρίς να παρουσιάσει σχέδια για επένδυση σε αυτήν την αγορά υπό τις νέες συνθήκες, ο Staničić υπενθυμίζει ότι εδώ και χρόνια η HTZ συνεργάζεται με κορυφαίους γερμανικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες (TUI, FTI, ID Riva, RSD, Eurowings, Condor κ.λπ.) και πιστεύει ότι ορισμένα έργα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

«Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μηνύματα επικοινωνίας μας όλη την ώρα, καθώς και τη νέα ιδέα #CroatiaLongDistanceLove, και μόλις δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στη γερμανική αγορά, θα πραγματοποιήσουμε μια στοχευμένη διαδικτυακή εκστρατεία για ορισμένες ομάδες τουριστών και κατοίκων των νοτίων γερμανικών επαρχιών, οι οποία ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με τη γερμανική επαρχία», αποκάλυψε ο Staničić.

Πρόσθεσε δε ότι στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες αγορές όπου σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν διαφημιστικές δραστηριότητες, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα εικόνα της Κροατίας ως ασφαλούς και «απαλλαγμένης από τον κορωνοϊό» χώρας.

Ερωτηθείς για εκτιμήσεις και προσδοκίες από την πιο σημαντική αγορά για τον τουρισμό της Κροατίας, ο διευθυντής του HTZ πιστεύει ότι η Κροατία θα μπορούσε να επιτύχει έως και 30 τοις εκατό του κύκλου εργασιών του περασμένου έτους, όταν οι Γερμανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό μετά τις 14 Ιουνίου.

Η TUI και άλλοι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Γερμανίας δείχνουν προς το παρόν παρόμοια ενδιαφέροντα για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αυστρία, των οποίων οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικούς τουριστικούς κύκλους, διαπραγματεύονται με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας αεροπορικών τουριστικών γεφυρών, μόλις αρθεί η απαγόρευση ταξιδιών στους Γερμανούς./ibna