Σλοβενία: Ύφεση 5,5% για τη σλοβενική οικονομία προβλέπει η ΕΤΑΑ

Σλοβενία: Ύφεση 5,5% για τη σλοβενική οικονομία προβλέπει η ΕΤΑΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΑΑ, η οικονομία της Σλοβενίας θα συρρικνωθεί κατά 5,5% φέτος λόγω της πτώσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, πριν ανακάμψει με ένα 5% το 2021. Η ΕΤΑΑ σημείωσε ότι είναι η λιγότερο απαισιόδοξη προοπτική για τη χώρα μεταξύ των θεσμικών οργάνων που έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους ενόψει της κρίσης.

Στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Σλοβενίας κατά 8,3 εκατοστιαίες μονάδες από το Νοέμβριο του 2019, όταν προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για τη χώρα το 2020.

Άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προβλέψεων που έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προοπτικές τους, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα του αντίκτυπου της πανδημίας, αναμένουν μια βαθύτερη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας της Σλοβενίας φέτος, που κυμαίνεται από 6,2% έως 16,1% σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, έως 7% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 8% σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ συρρίκνωση 8,1% προβλέπει το κυβερνητικό “think-tank” IMAD.

Η ΕΤΑΑ αναμένει ότι η μείωση της παραγωγής “θα οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από μια σημαντική πτώση των εξαγωγών αγαθών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 80%”. “Η Σλοβενία ​​συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της ΕΤΑΑ που έχουν ενσωματωθεί περισσότερο στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας”, λέει η έκθεση.

Έτσι, το ίδρυμα διαπιστώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Σλοβενίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα των οικονομιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς και από τη χαλάρωση των περιορισμών στο σπίτι και τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ΕΤΑΑ υποβάθμισε τις προοπτικές για ολόκληρη την περιοχή της, που εκτείνεται στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Τουρκία, κατά 6,5 εκατοστιαίες μονάδες για να προβλέψει συστολή 3,5% το 2020 και ανάπτυξη της τάξης του 4,8% για το επόμενο έτος.

Το ίδρυμα τόνισε ότι οι προβλέψεις για την περιοχή και μεμονωμένες χώρες συνεπάγονται υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, επειδή οι εξελίξεις είναι εντελώς απρόβλεπτες. Υπό το φως αυτού του άνευ προηγουμένου σοκ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ Beata Javorcik προέτρεψε τις χώρες να μην καταφεύγουν σε εθνικιστικές και προστατευτικές λύσεις.

Η πρόβλεψη της ΕΤΑΑ βασίζεται στην προσδοκία ομαλοποίησης της κατάστασης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις και τη δημόσια ζωή συνεχιστούν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, η φετινή ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη και θα χρειαστούν χρόνια πριν το ΑΕΠ επιστρέψει στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2019./ibna