Βουλγαρία: Επανέναρξη των εργασιών της κοινής Επιτροπής για ιστορικά θέματα, ζητά η Zaharieva

Βουλγαρία: Επανέναρξη των εργασιών της κοινής Επιτροπής για ιστορικά θέματα, ζητά η Zaharieva

Κανείς δεν εμποδίζει τους γείτονές μας από την αυτοδιάθεση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση ιστορικά ψέματα και αντιβουλγαρική ρητορική. Αυτό δήλωσε στη Nova TV η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva.

«Αυτός  αυτοπροσδιορισμός, αυτό το έθνος που χτίζουν από το 1944, δεν πρέπει να βασίζεται σε ψέματα και στην αντιβουλγαρική εκστρατεία, αλλά στην αλήθεια. Η βάση της συμφωνίας μας είναι η κοινή ιστορία. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Βόρειας Μακεδονίας να έχει κράτος και πώς να αυτοπροσδιορίζεται» είπε η Zaharieva για να προσθέσει ότι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας  υπενθύμισε ότι σε όλες τις δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία, γίνεται αναφορά στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, την οποία συνήψαν οι δύο χώρες τον Αύγουστο του 2017.

Κατηγορηματική είναι η Ekaterina Zaharieva όσον αφορά την επανέναρξη των εργασιών της κοινής επιτροπής Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας για τα ιστορικά θέματα σημειώνοντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα.

«Δεν μπορεί μια προεκλογική εκστρατεία να σταματήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που δεν είναι πολιτική. Πρέπει να ξαναρχίσει το έργο της» προέτρεψε η Βουλγάρα Υπουργός Εξωτερικών./ibna