Αλβανία: Τρεις νέοι Εισαγγελείς για την Ειδική Εισαγγελία θα διοριστούν το πρώτο εξάμηνο του 2020

Αλβανία: Τρεις νέοι Εισαγγελείς για την Ειδική Εισαγγελία θα διοριστούν το πρώτο εξάμηνο του 2020

Προτεραιότητα για το Ανώτατο Εισαγγελικό Συμβούλιο (ΑΕΣ) για το 2020 είναι η συνέχιση των διαδικασιών επιλογής κι άλλων Εισαγγελέων για την πλήρωση του αριθμού των 15 Εισαγγελέων στην Ειδική Εισαγγελία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΕΣ Gent Ibrahimi κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης του Συμβουλίου στο Κοινοβούλιο.

Μέχρι το τέλος του 2019, το ΑΕΣ κατάφερε να διορίσει 9 από τους 15 απαιτούμενους εισαγγελείς στην Ειδική Εισαγγελία λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία ελέγχου. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2020, η ΑΕΣ θα διορίσει 3 ακόμη εισαγγελείς. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του έτους, εν αναμονή  και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου για τους υποψηφίους, το ΑΕΣ θα καλύψει τις υπόλοιπες 3 κενές θέσεις, σύμφωνα με τον Gient Ibrahimi.

«Γνωρίζουμε ότι η δραστηριότητα του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του 2019 χαρακτηρίζεται από τη σύσταση Ειδικής Εισαγγελίας και τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα. Καθώς είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, θέλουμε να τονίσουμε ότι η δραστηριότητα του Συμβουλίου ήταν στην πραγματικότητα πολύ ευρύτερη και βαθύτερη», δήλωσε ο Ibrahimi.

Για να αναφέρω μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές του έργου μας κατά τη διάρκεια του 2019, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι, πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα μόνιμο σύστημα ελέγχου για τους εισαγγελείς, το οποίο, μαζί με το πειθαρχικό σύστημα, θα μετατραπεί, βήμα-βήμα, στον ακρογωνιαίο λίθο της ακεραιότητας στο σύστημα δίωξης», δήλωσε ο Ibrahimi.

Είπε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς έχουμε θέσει τα θεμέλια της αξιοκρατίας στο σύστημα δίωξης καταρτίζοντας κανόνες, τόσο περίπλοκους όσο και  αποτελεσματικούς, για τον προσδιορισμό και την εξατομίκευση των επαγγελματικών αποτελεσμάτων των εισαγγελέων και τη χρήση αυτών των αποτελεσμάτων ως αποκλειστική βάση για όλους στις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη σταδιοδρομία των εισαγγελέων./ibna