Κοσσυφοπέδιο: Η Εισαγγελία συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία για τις διαδηλώσεις στην πλατεία

Κοσσυφοπέδιο: Η Εισαγγελία συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία για τις διαδηλώσεις στην πλατεία

=Η Εισαγγελία ξεκινά έρευνα μία ημέρα μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία της Πρίστινα, από το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) είχε αντιδράσει έντονα στις ανακοινώσεις του Κινήματος Αυτοδιάθεσης ότι θα διοργάνωνε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας.

Μέσω ανακοίνωσης από το PDK δηλώθηκε ότι είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε μια τόσο μαζική δημόσια δραστηριότητα σε μια εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για iftar με τους συγγενείς τους ή να εκτελέσουν άλλες θρησκευτικές τελετές, καθώς και να αναπτύξουν ελεύθερα συλλογικές οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες.

«Το PDK θεωρεί επίσης αυτήν την πολιτική διοργάνωση του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού Vetëvendosje, ως την επόμενη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα που αντιμετωπίζεται.

Πρόκειται για μια ποταπή πράξη κατά του κράτους δικαίου και της συνταγματικής τάξης σε αυτήν τη χώρα και με προθέσεις για ένα σενάριο βίας, το οποίο έρχεται λίγες μέρες μετά την επιστολή εκβιασμού που έστειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Kurti μαζί με τις υπόλοιπες απειλές του.

Η επιλογή της διαμαρτυρίας από μια πολιτική ομάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ούτε μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών», αναφέρει η αντίδραση.

Το κόμμα με επικεφαλής τον Kadri Veseli δήλωσε ότι μια τέτοια διοργάνωση θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο εκείνους που είναι παρόντες αλλά και τις άλλες κοινωνικές επαφές τους.

«Αυτή η πρόσκληση για διαμαρτυρία αποκαλύπτει επίσης την υποκρισία του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού, το οποίο αφενός απαιτεί κοινωνική απόσταση και παραμονή στο σπίτι και από την άλλη, σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση πανδημίας, διοργανώνει μια διαδήλωση που θα έθετε σοβαρά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί ότι η διοργάνωση μιας διαδήλωσης σε αυτήν την περίοδο όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο τους πιθανούς παρευρισκόμενους που θα παραβίαζαν τους κανόνες των υγειονομικών ιδρυμάτων για να πάνε στη διαμαρτυρία, αλλά θα απειλούσαν επίσης τον οικογενειακό τους κύκλο και άλλες κοινωνικές επαφές τους.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου σημειώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου δικαιώματος συγκέντρωσης».

Το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού Vetëvendosje διοργάνωσε την Τρίτη στην Πλατεία Πρίστινα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε μια προσπάθεια να πιέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για μια ευνοϊκή απόφαση για τον Kurti σε ότι αφορά τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της χώρας Hashim Thaci.

Το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού δεν θα σταματήσει εκεί καθώς τις επόμενες μέρες όπως ανακοίνωσαν στελέχη του Κινήματος θα πραγματοποιήσουν αρκετές ακόμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες αυτή τη φορά με 1.500 άτομα στην πλατεία, παρά το ότι η χώρα βρίσκεται σε περίοδο πανδημίας και αυτές οι συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών./ibna