Μαυροβούνιο: Συνελήφθη Επίσκοπος και ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας

Μαυροβούνιο: Συνελήφθη Επίσκοπος και ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας

Ο επίσκοπος Ιωαννίκιος του Budimlje-Nikšić και επτά ιερείς της Αρχιεπισκοπής Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας έχουν τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία για έως και 72 ώρες, μετά από προανακριτική από την Εισαγγελία του Nikšić, αναφορικά με μια θρησκευτική πομπή στην πόλη, κατά την οποία παραβιάστηκαν τα μέτρα για την καταστολή του κορωνοϊού.

Οι ιερείς Slobodan Jokić, Danilo Žirojević, Željko Rojević, Ostoja Kneževica, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić και Nikola Marojević κρατήθηκαν επίσης για 72 ώρες. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο ιερέας Jokić δεν ανακρίθηκε καν επειδή βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ο Επίσκοπος του Budimlje-Nikšić, Ιωαννίκιος, και οι ιερείς, συνοδευόμενοι από την αστυνομία, μεταφέρθηκαν στο Γραφείο της Βασικής Εισαγγελίας στο Nikšić, καθώς είχαν προηγουμένως δώσει δηλώσεις στην αστυνομία.

Χθες το βράδυ, περίπου στις 10 μ.μ. στο Parish Home, η αστυνομία εξέδωσε εντολές για ανάκριση στον Επίσκοπο Joanikije και στους ιερείς, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη χθεσινή λειτουργία στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο επίσκοπος Joanikije και οι ιερείς πέρασαν τέσσερις ώρες στο αστυνομικό τμήμα, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ενώπιο του Εισαγγελέα του Nikšić.

Η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη αφού ο Εθνικός οργανισμός συντονισμού για μολυσματικές ασθένειες του Μαυροβουνίου κάλεσε την Εισαγγελία να αντιδράσει επειγόντως λόγω των γεγονότων στο Nikšiš, καθώς αξιολόγησε ότι η πόλη διατρέχει επιδημιολογικό κίνδυνο.

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών συγκεντρώθηκε μπροστά από την Ενορία και φώναζε: “Δεν δίνουμε αγίους, δεν δίνουμε στον επίσκοπό μας” …

Χθες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία διοργάνωσε μια πομπή και λειτουργία στη Nikšić για τον εορτασμό του Αγίου Βασιλείου του Ostrog, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό πολιτών, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο αναπληρωτής ανώτατος εισαγγελέας, Ivica Stanković, υπενθύμισε σε όλους τους πιστούς ότι μετά τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, οι θρησκευτικές τελετές «επιτρέπεται να εκτελούνται μόνο με την τήρηση των συστάσεων των αρχών».

Ο Stanković είπε σε όλους όσους αψηφούν τα μέτρα και τις εντολές των αρμόδιων αρχών ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν την αποφασιστική αντίδραση της Εισαγγελίας, καθώς «ο νόμος ισχύει το ίδιο για όλους».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι η πρόθεση της αστυνομίας ήταν «να ταπεινώσει τον αξιότιμο Ιεράρχη της Εκκλησίας του Θεού με τον τρόπο που ήθελαν να τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα με όχημα για εγκληματίες, γνωστό ως ‘marica’, το οποίο ο Επίσκοπος αρνήθηκε με αξιοπρέπεια και προς μεγάλη δυσαρέσκεια των συγκεντρωμένων ανθρώπων (αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές) πήγε με τα πόδια στο αστυνομικό τμήμα, συνοδευόμενος από μερικούς ιερείς, τους οποίους η αστυνομία σκόπευε επίσης να κρατήσει.

Αντιμετωπίζοντας θρησκευτικούς αξιωματούχους με αυτόν τον τρόπο, σε αυτήν την περίπτωση τον Ιεράρχη της Εκκλησίας του Θεού και τον κλήρο του καθεδρικού ναού Nikšić, η αστυνομία επιδεικνύει έλλειψη επαγγελματισμού, προσπαθώντας έτσι να προκαλέσει πολίτες και πιστούς και να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Μαυροβούνιο», δήλωσε Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας./ibna