Τουρκία: Σε περισσότερες από 50 χώρες εξάγει τεστ για τον κορωνοϊό

Τουρκία: Σε περισσότερες από 50 χώρες εξάγει τεστ για τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία σε πολλές τουρκικές επιχειρήσεις να παράγουν προϊόντα για την αντιμετώπιση του COVID-19, όπως μάσκες, προστατευτικές στολές αλλά και τεστ ελέγχου, εξάγοντας σε περισσότερες από 50 χώρες όπως δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mustafa Varank σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Όπως σημείωσε ο Varank η Τουρκία εξάγει κιτ ελέγχου για τον κορωνοϊό σε περισσότερες από 50 χώρες και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγική ικανότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κιτ ελέγχου ήταν μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η Τουρκία ήταν από τις χώρες που διέθεταν την απαραίτητη υποδομή για την παραγωγή μικροβιολογικών μηχανημάτων ελέγχου.

Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας εργάστηκε για την παραγωγή τεστ κι ότι το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε τεστ που αναπτύχθηκαν από τουρκική εταιρεία. Πρόσθεσε επίσης ότι 13 εταιρείες ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο για την παραγωγή τεστ και τις εξήγαγαν στο εξωτερικό.

Κάνοντας αναφορά στις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες προσώπου, ο Varank εξήγησε ότι υπήρχε ανάγκη να καθοριστούν πρότυπα παραγωγής έτσι ώστε οι μάσκες υφασμάτων να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

«Έχουμε ανακοινώσει συγκεκριμένα πρότυπα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διήθησης των βακτηρίων, τα ποσοστά αναπνοής και τα επίπεδα μικροβιακού καθαρισμού που καθορίζουν όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με το σχεδιασμό, το ύφασμα και την προστασία της μάσκας», δήλωσε.

Ο Varank κάλεσε τους πολίτες να προσέχουν αν οι μάσκες προσώπου τηρούν τα τρέχοντα πρότυπα κατά την αγορά τους, υποδηλώνοντας ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αναγράφουν έναν δείκτη που υποδεικνύει ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με τα κριτήρια.

Περίπου 800 εταιρείες παράγουν χειρουργικές μάσκες στην Τουρκία, με την τρέχουσα συνολική ικανότητα παραγωγής στα 40 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα./ibna