Σερβία: Η Παγκόσμια Κοινότητα δεν ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πανδημία, δήλωσε ο Dacic

Σερβία: Η Παγκόσμια Κοινότητα δεν ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην πανδημία, δήλωσε ο Dacic

Τον ρόλο των διεθνών οργανισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αναφέροντας ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που επέφερε η υγειονομική κρίση.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Σέρβος Υπουργός σημείωσε ότι δεν ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι διεθνείς οργανισμοί, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε μια μόνο σύνοδο που ασχολήθηκε με το ζήτημα όπου τα κράτη μέλη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση για τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να καταχωρηθεί σε δήλωση ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η χώρα προέλευσης της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν είχε επίσης ξεκάθαρη προσέγγιση στην αρχή, αλλά τώρα έχει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες, αλλά δεν έχει ακόμη σαφείς κανόνες σε όλα τα επίπεδα για το πώς και τι και ποιες οι συνθήκες αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας.

Σχολιάζοντας τη λεκτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την πανδημία, ο Dacic είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να δημιουργηθεί μια νέα γεωπολιτική τάξη, αλλά, όπως τόνισε, θα υπάρξει μεταφορά εξουσίας από τη Δύση προς την Ανατολή.

«Η Κίνα θα έχει αθροιστική αύξηση 10% το επόμενο έτος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσουν, όπως λένε οι προβλέψεις, μείον ένα τοις εκατό», εξηγεί ο Dacic, προσθέτοντας ότι το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 3 τοις εκατό το επόμενο έτος, η οποία είναι η μεγαλύτερη πτώση μετά τη Μεγάλη Ύφεση το 1929

Όπως είπε, η πανδημία έδειξε ότι εκτός από τον παγκοσμιοποίηση, αυτά τα ζητήματα πρέπει να επανεξεταστούν σε εθνικό επίπεδο και με την έννοια της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

«Αυτή η πανδημία έδειξε ότι μόνο καλά οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον, οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν τη λογική της επιχείρησής τους, και αυτό είναι το κέρδος, ενώ ο ρόλος του κράτους είναι διαφορετικός» εξήγησε ο υπενθυμίζοντας Dacic ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σερβία είναι περίπου δύο τοις εκατό, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε το 15 τοις εκατό. .

Τώρα, σύμφωνα με τον Dacic, είναι πολύ σημαντικό ο ΠΟΥ και η διεθνής κοινότητα να μην πέσουν στο ίδιο λάθος όπως αυτό που υπήρξε με την γρίπη των χοίρων με αποτέλεσμα στο τέλος να εμβολιαστούν λίγοι άνθρωποι επειδή δημιουργήθηκε δυσπιστία.

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου αλλά πρέπει να αποφύγουμε ότι συνέβη με τη γρίπη των χοίρων, όταν παράχθηκαν περίπου 4,9 δισεκατομμύρια εμβόλια και στο τέλος μόνο περίπου 150.000 εμβολιάστηκαν», υπενθύμισε ο Dacic.

Επεσήμανε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το πως λειτουργεί η κοινωνία στις συνθήκες της κρίσης και εκτίμησε ότι η Σερβία εξέρχεται απ’ αυτή την κρίση με τη λιγότερη δυνατή ζημιά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, όσον αφορά την οικονομία, και ότι την επόμενη χρονιά αναμένεται αύξηση πέντε ή έξι τοις εκατό

«Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη γη και τον πλανήτη, γιατί δημιουργήσαμε έναν πλανήτη που επέτρεψε τη δημιουργία κορωνοϊού. Η καλή οργάνωση, η εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στο κρατικό σύστημα είναι σημαντικά» κατέληξε ο Dačić./ibna