Το Μαυροβούνιο είναι σημαντικός εταίρος – ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Szijjarto

Το Μαυροβούνιο είναι σημαντικός εταίρος – ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Szijjarto

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Srđan Darmanović είπε ότι η δωρεά της Ουγγαρίας είναι μια χειρονομία αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια του Μαυροβουνίου να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρόκληση.

«Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, το Μαυροβούνιο παραμένει ευγνώμων για την ισχυρή πολιτική και εξειδικευμένη βοήθεια της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Darmanović μετά από συνάντηση με τον Peter Szijjarto, υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Μαυροβούνιο.

«Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη σημασία της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Δηλώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας. Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες με τις οποίες καταγράφουμε πλεόνασμα», δήλωσε ο Darmanović και πρόσθεσε. ότι το Μαυροβούνιο θα είναι σύντομα ένας προορισμός χωρίς κορώνοϊό.

Ο Szijjarto είπε ότι ήταν σημαντικό οι συναντήσεις να γίνονται ακόμη και σε εξαιρετικές περιστάσεις και ότι, όπως είπε, είναι απόδειξη καλών διμερών σχέσεων.

«Είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ. Έχουμε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους σε αυτήν την περιοχή και οι Ούγγροι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις χώρες της περιοχής. Η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή επανέναρξη της ουγγρικής οικονομίας. Οι δύο οικονομίες μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένες. Είχαμε κύκλο εργασιών άνω των εκατό εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά τις εισαγωγές, είναι πολύ σημαντικό για τον ουγγρικό κλάδο αλουμινίου, επειδή κάνουμε μεγάλες εισαγωγές από το Μαυροβούνιο», είπε.

Όπως είπε, μετά την πανδημία, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον νέο τρόπο αγώνων και νομίζω ότι γι ‘αυτό είναι σημαντικό να φροντίσουμε τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης, διότι αυτό ενισχύει ολόκληρη την ΕΕ και την Ευρώπη. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με υποψήφιες χώρες από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να ανοίξουμε το τελευταίο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο και να κλείσουμε έξι κεφάλαια. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη. Θα ήθελα να πω ότι εμείς εκτιμώ ότι το Μαυροβούνιο έχει δείξει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις ακόμη και σε δύσκολες περιστάσεις», δήλωσε.

Είπε επίσης ότι δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολύ προσεκτικά./ibna