Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν σήμερα να πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Zijadin Sela, μετά τη συνάντηση.

Μετά από σχεδόν δυόμισι ώρες συζητήσεων, το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Stevo Pendarovski είναι ότι δεν υπάρχει απόφαση για ημερομηνία διεξαγωγής των αναβληθέντων εκλογών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη του DUI Ali Ahmeti.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να συλλέγονται πληροφορίες από την Επιτροπή για τις Λοιμώδεις Ασθένειες για την ασφάλεια των ψηφοφόρων, από την Εκλογική Επιτροπή για τον χρόνο που απαιτείται για τη διοργάνωση των εκλογών, καθώς και πληροφορίες από τον ΟΑΣΕ σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των εκλογών στην Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, μίλησε σε παρόμοια κατεύθυνση, εξηγώντας ότι δεν θέλει εκλογές στις οποίες θα χαθεί, όπου κι αν χαθεί τουλάχιστον μία ανθρώπινη ζωή. Ζήτησε επίσης να συζητηθεί η πίεση που ασκεί η Βουλγαρία στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση για αυτό, διότι, όπως είπε, ο Zoran Zaev αντιτάχθηκε.  Επιπρόσθετα ο Mickoski ρώτησε εάν θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ο Zoran Zaev δήλωσε ότι για πρώτη φορά αυτή η συνάντηση συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, αφού συγκέντρωσε υπογραφές βουλευτών για την επαναλειτουργία της Εθνοσυνέλευσης, αλλά τώρα λειτουργεί με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο ηγέτης του SDSM αναρωτήθηκε για το πώς θα μπορούσε να καθοριστεί η ημερομηνία για τις εκλογές εάν υπάρχουν άλλες 30 ημέρες έκτακτης ανάγκης, εάν δεν υπάρχει παράταση ή εάν είναι μικρότερης διάρκειας. Είπε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποσταλεί  πρόσκληση στον ΟΑΣΕ, όμως το πιο σημαντικό πράγμα είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Ο Zaev τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως παντού στον κόσμο. Επανέλαβε όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες ότι ένα νέο κύμα της επιδημίας είναι δυνατό να εμφανιστεί το φθινόπωρο και ότι οι εκλογές πρέπει να έχουν διεξαχθεί μέχρι τότε για να σχηματιστεί κυβέρνηση και κοινοβούλιο σε κανονική μορφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει άμεσα αίτημα στον ΟΑΣΕ για να δώσει την απάντηση εάν θα μπορούσε στείλει αποστολή παρατηρητών για τις εκλογές./ibna