Κροατία: Το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται για εκλογές

Κροατία: Το κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται για εκλογές

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε τη Δευτέρα ότι όταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εγκρίνει απόφαση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (DIP) θα λάβει τις αποφάσεις της και θα συμβουλευτεί το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας για πιθανές συστάσεις.

«Εμείς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συμφωνήσουμε σε αυτό όταν εκτιμήσουμε ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες, οι οποίες νομίζω ότι είναι, και μετά από αυτό, μπορούμε να αποφασίσουμε σχετικά με αυτό στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, εναπόκειται στην αρμοδιότητα της DIP να οργανώσει τις εκλογές και θα λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με αυτό. Όταν ληφθεί απόφαση σχετικά με τις εκλογές, τότε είμαι βέβαιος ότι η DIP, λογικά, θα συμβουλευτεί το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σχετικά με τυχόν πιθανές συστάσεις», δήλωσε ο Plenković σε δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση της προεδρίας της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ).

Ο ίδιος είπε ότι όλα θα γίνουν γνωστά όταν οι εκλογές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, προσθέτοντας ότι ο Damir Krstićević, ο οποίος παραιτήθηκε ως υπουργός Άμυνας, εξακολουθεί να είναι μέλος της προεδρίας του κυβερνώντος κόμματος.

«Πηγαίνουμε στις εκλογές με σταθερά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας. Εδώ και τρία χρόνια, πετύχαμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Τώρα έχουμε δείξει όχι μόνο ότι έχουμε ενοποιήσει το κράτος και ότι είναι πολύ καλύτερο από ό,τι όταν κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε τόσο τις προκλήσεις για τη δημόσια υγεία όσο και ένα τεράστιο πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μέτρων», υπογράμμισε.

Ο Plenković είπε ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα μια μεγάλη συνάντηση στην κυβέρνηση σχετικά με την ανασυγκρότηση μετά το σεισμό του Ζάγκρεμπ και συμφωνήθηκε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα συμπέρασμα την Πέμπτη σχετικά με την κάλυψη του κόστους ενοικίου για όλους εκείνους που δεν μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους.

«Για άτομα που μένουν επί του παρόντος σε φοιτητικό κοιτώνα για να μπορούν, σε ένα μήνα περίπου, να μετακινούνται σε διαμερίσματα που βρίσκονται στην αγορά… Θα βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους προσωρινή διαμονή», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Κατασκευών θα συγκροτήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την επανεξέταση της προκαταρκτικής εκτίμησης των ζημιών του σεισμού, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ενιαία, ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής κατάστασης στο Ζάγκρεμπ, καθώς και του απαιτούμενου επιπέδου ανοικοδόμησης.

«Το Υπουργείο Κατασκευών θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική ανοικοδόμηση κτιρίων που πρέπει να συμμορφώνονται με τα κατάλληλα σεισμικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του, τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση, την ανάγκη ενσωμάτωσης όλων των στοιχείων, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να υποβληθεί σε σοβαρές διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Plenković./ibna