Ρουμανία: Καταδικάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ουγγρικού Κοινοβουλίου τις δηλώσεις Iohannis

Ρουμανία: Καταδικάζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ουγγρικού Κοινοβουλίου τις δηλώσεις Iohannis

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας ενέκρινε χθες, ομόφωνα, ψήφισμα που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τον σκοπό της αυτονομίας του Szeklerland και καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Klaus Iohannis κατά της ουγγρικής μειονότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βουδαπέστης αρμόδιος για τις Κοινοβουλευτικές Υποθέσεις Levente Magyar χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρουμάνου Προέδρου ως «υποκίνηση μίσους», προειδοποιώντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ουγγρική κοινότητα από τις «επιθέσεις» που δέχεται. Ο Ούγγρος αξιωματούχος είπε επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Ρουμανίας αποκάλεσε “προδότες” όλους τους εμπλεκόμενους σε συνομιλίες με Ούγγρους αξιωματούχους που δεν απορρίπτουν σθεναρά τους ουγγρικούς σκοπούς. Ο Levente Magyar θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρουμανίας προσθέτουν στην εσωτερική πολιτική ρητορική, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να έχουν “ευρείες συνέπειες”. Υπάρχει “η ρουμανική παράδοση να παίζει το ουγγρικό ζήτημα όποτε υπάρχουν προβλήματα, προκειμένου να αποσπάσει το κοινό από τα πραγματικά προβλήματα”, πρόσθεσε ο Levente Magyar.

Η Ουγγαρία επιθυμεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρουμανία, επέμεινε ο Ούγγρος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης θα συνεχίσει να βοηθά την ουγγρική κοινότητα και να την προστατεύει από “κάθε μορφή επιθέσεων”. Απαντώντας σε ερώτηση, Levente Magyar χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης παραμένουν σιωπηλοί επί του θέματος.

Ο Zsolt Nemeth, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι το ζήτημα θα τεθεί υπόψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρουμανίας την επόμενη εβδομάδα. Ο  Nemeth, διευκρίνισε ότι η Ρουμανία “πολεμά με δύο ιούς ταυτόχρονα”, με το νέο κορωνοϊό και με τον “παλιό ιό του σοβινισμού”./ibna