Αλβανία: Εντός Μαΐου θα ολοκληρωθεί η Εκλογική Μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον Gjiknuri

Αλβανία: Εντός Μαΐου θα ολοκληρωθεί η Εκλογική Μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον Gjiknuri

Εντός του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η Εκλογική Μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της Επιτροπής για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, Damian Gjiknuri, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στα εκκρεμή ζητήματα.

Όπως σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ένα μέρος των θεμάτων που συμφωνήθηκαν θα παρουσιαστούν από τους εμπειρογνώμονες στην επόμενη συνάντηση, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, καθώς δεν έχει εξαντληθεί πλήρως.

«Κατά τη συζήτησή μας για τα θέματα του εκλογικού συστήματος, η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε καμία πρόταση, οπότε πρέπει να μαντέψω τι σημαίνει για την αντιπολίτευση αυτό το σημείο» δήλωσε ο Gjiknuri.

«Εμείς, ακούσαμε όλα τα κόμματα στο τραπέζι. Ζητήσαμε τη γνώμη εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις τροπολογίες που θα μπορούσαν να παραβιάσουν το σύνταγμα και, εάν ναι, πρέπει να διερευνήσουμε τις δυνατότητες προσέγγισης των προτάσεών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με το τρέχον εκλογικό σύστημα. Κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ καλό και το πρόβλημα με τις εκλογές δεν βασίζεται σε διατυπώσεις για την μετάφραση των εντολών, αλλά σε άλλες πτυχές που οδηγούν σε φαινόμενα πολιτικοποίησης των εκλογών με ισοπέδωση των αμοιβαίων καταγγελιών», δήλωσε ο Gjiknuri.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός εάν καταλήξουμε σε συναίνεση με την κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση για το ζήτημα του εκλογικού συστήματος, είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε στο σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τα πολιτικά μας συμφέροντα.

Μιλώντας για τον τύπο του συστήματος, ο Gjiknuri εξήγησε ότι υπάρχουν λίστες ανοιχτού τύπου, το εθνικό αναλογικό σύστημα με αναλογική διόρθωση, οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές στο παιχνίδι, εφόσον η αντιπολίτευση, που συμπεριλαμβάνεται στο κοινοβούλιο, έχει μια ενοποιημένη θέση σε αυτό το σημείο./ibna