Βουλγαρία: Στο 9%  ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στον τουριστικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021

Βουλγαρία: Στο 9%  ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στον τουριστικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021

Ο ΦΠΑ γίνεται 9% από την 1η Ιανουαρίου 2021 για τα εστιατόρια, τον τομέα τροφοδοσίας και τον τομέα της ψυχαγωγίας, οι οποίες κατηγοριοποιούνται στον περί τουρισμού νόμο. Αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση εργασίας του Πρωθυπουργού Boyko Borissov και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Εστιατορίων της Βουλγαρία και του Βουλγαρικού Οργανισμού Ξενοδοχείων και Εστιατορίων.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ενέχει πολιτικό ρίσκο, αλλά στηρίζει την βιομηχανία των εστιατορίων από τις απώλειες λόγω του COVID-19.

«Κάνουμε μια εξαίρεση για εσάς, γιατί με την “παραγγελία» μας ο τομέας είναι κλειστός», κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη παραγγελία.

«Και έτσι είναι σε όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα μέτρο που στη συνέχεια θα δώσει καλά αποτελέσματα και θα διαρκέσει. Όλα είναι στα χέρια μας», δήλωσε ο Borissov. Τόνισε ότι με τις αλλαγές που βρίσκονται υπό συζήτηση για την μείωση του ΦΠΑ, θα σημάνει κι ότι ο κύκλος εργασιών και η δραστηριότητα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων θα πρέπει να είναι 100% υπό το φως.

«Από αυτή την άποψη, έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πολύ αντίθετος, αλλά θέλω να το αντικρούσω στο τέλος του έτους με περισσότερα έσοδα», δήλωσε ο Borissov.

«Δεσμευόμαστε ότι αυτό θα συμβεί με τον τρόπο που συμφωνήσαμε μαζί σας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι θα εκπονηθεί επίσης ένα σχέδιο κρίσης, που θα συμπεριλαμβάνει την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον τουρισμό. Συζητήθηκε επίσης η κατάργηση του κριτηρίου του μη χρέους των επιχειρήσεων προς το κράτος μόνο για το 2020 όπως είχαν αιτηθεί στη συζήτηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Οι αλλαγές, οι οποίες συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Borissov, θα υποβληθούν σήμερα στην Εθνοσυνέλευση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του GERB../ibna