Σερβία: Συνεχίζει την απεργία πείνας ο βουλευτής του SNS Martinovic μέχρι να αντιδράσει η Εισαγγελία

Σερβία: Συνεχίζει την απεργία πείνας ο βουλευτής του SNS Martinovic μέχρι να αντιδράσει η Εισαγγελία

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας SNS, Aleksandar Martinovic, συνεχίζει την απεργία πείνας, παρά το αίτημα του Προέδρου της Σερβίας και του SNS, Aleksandar Vučić, να την τερματίσει.

Σήμερα το πρωί, ο Martinović δήλωσε στο Σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tanjug ότι πέρασε τη νύχτα μπροστά από το σερβικό κοινοβούλιο με τους συναδέλφους του.

Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει αλλάξει την απόφασή του να τερματίσει την απεργία πείνας, επειδή νομίζει ότι πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της Εισαγγελίας για το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή μπροστά από το Κοινοβούλιο, όταν οι οπαδοί της Dveri και ο ηγέτης του κινήματος Bosko Obradovic επιτέθηκαν στον βουλευτή Marian Risticevic.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εισαγγελία θα αντιδράσει σήμερα και ότι δεν θα «στρέψει το κεφάλι της» από την άλλη πλευρά, αλλά ότι θα προστατεύσει, σε αυτήν την περίπτωση, τον βουλευτή Marian Risticevic, και στο μέλλον κάθε πολίτη της Σερβίας.

Είπε επίσης ότι είναι δύσκολο για αυτόν να πει εάν η απεργία πείνας είναι ένα είδος πίεσης στην Εισαγγελία ή όχι, αλλά πρόσθεσε ότι οι βουλευτές πρέπει να βρουν έναν τρόπο ώστε η Εισαγγελία να αρχίσει επιτέλους να κάνει το έργο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Όπως τόνισε, η ουσία της απεργίας του είναι ότι όλοι οι πολίτες στη Σερβία είναι ίσοι, να δείξει ότι η Σερβία είναι ένα κράτος που διέπεται από το κράτος δικαίου και ότι κάποιος που σκέφτεται διαφορετικά δεν πρέπει να ηττάτε.

«Κανένας στη Σερβία δεν πρέπει να ξυλοκοπηθεί και δεν πρέπει να είναι θύμα πολιτικής βίας, απλώς και μόνο επειδή είναι πολιτικός αντιφρονούντας με τον Dragan Djilas και τον Bosko Obradovic – δήλωσε ο Martinovic.

Όπως πρόσθεσε η απόφαση για απεργία πείνας δεν ήταν απλή, αλλά επίσης και η απόφαση να σταματήσει δεν θα είναι εύκολη, εάν δεν υπάρξει αντίδραση από την Εισαγγελία.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Vučić κάλεσε τον Martinović και τη βουλευτή Sandra Božić να τερματίσουν την απεργία πείνας, μεταξύ άλλων, επειδή αντιπροσωπεύει ένα είδος πίεσης στην εισαγγελία. Μετά από αυτό, η Božić διέκοψe την απεργία πείνας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Miladin Sevarlic τερμάτισε την απεργία πείνας που ξεκίνησε χθες λόγω του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ο αρχηγός του Dveri, Bosko Obradovic, όπως ανακοίνωσε, συνεχίζει την απεργία πείνας.

Οι βουλευτές του κινήματος Dveri την Παρασκευή πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, και με την ευκαιρία αυτή επιτέθηκαν στους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όταν μπήκαν στο κτίριο. Στο στόχαστρο μπήκε ο βουλευτής Marijan Risticevic, ο οποίος δέχτηκε επίθεση, ξυλοκοπήθηκε και του έσκισαν τα ρούχα. Όπως δήλωσε ο Risticevic στη συνέλευση δέχθηκε επίθεση με σκοπό να προκαλέσει ταραχές στη χώρα και να παρουσιάσει τη Σερβία ως δικτατορική χώρα.

Από την πλευρά του το κίνημα Dveri με ανάρτηση του στο twitter έκανε αναφορά για σύλληψη βουλευτών του κόμματος του.

Η απόφαση για την διενέργεια των εκλογών στις 21 Ιουνίου, έχει αυξήσει την ένταση στην πολιτική σκηνή της Σερβίας, αποσκοπώντας τα περισσότερα κόμματα να αυξήσουν την επιρροή τους στους ψηφοφόρους./ibna