Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει την οικονομία στο επίκεντρο, με το βλέμμα σε πιθανές πρόωρες εκλογές

Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει την οικονομία στο επίκεντρο, με το βλέμμα σε πιθανές πρόωρες εκλογές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος τη Δευτέρα, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονομία εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πηγές, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα «επιδεινωθεί μέρα με τη μέρα» και, ενώ δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, υπάρχουν πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη των εισοδημάτων, τη διάσωση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κόμμα του θα ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων οικονομικής πολιτικής με σκοπό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και να ασκήσει πίεση στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει την αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα του περιορισμού λόγω του κορωνοϊού που επιβλήθηκε τον Μάρτιο ως μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική πολιτική έθεσε σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν  το έδαφος τα τελευταία 5 χρόνια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Το αριστερό κόμμα θα βασίσει την πρόταση της πολιτικής του σε πέντε βασικούς πυλώνες: Υποστήριξη θέσεων εργασίας. ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων · αύξηση των δημόσιων επενδύσεων · βοήθεια στον τομέα του τουρισμού · και την προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με αναλυτές, ανώτερα στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι η πίεση στην οικονομία τους προσεχείς μήνες θα είναι τεράστια και θα μπορούσε να οδηγήσει στον Πρωθυπουργό να αναγκαστεί να διενεργήσει πρόωρες γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται είναι για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα βρίσκεται πίσω από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μια έρευνα που δημοσίευσε η Opinion Poll νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία άνοιξε τη διαφορά στις 20,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι στο 40,2%, με το ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, ακολουθούμενο από το ΚΚΕ στο 5%, το ΚΙΝΑΛ στο 4,5%, η Ελληνική Λύση στο 4% και το Μέρα25 στο 3%.

Πιο συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων φαίνεται να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση να χειριστεί την επακόλουθη οικονομική κρίση. Ωστόσο, μόλις το 24,3% είπε ότι ήταν ικανοποιημένο με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής (82%), σύμφωνα με την έρευνα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, με το 40% των ερωτηθέντων να ανησυχεί για την πορεία της πανδημίας./ibna