Κορωνοϊός…βάλσαμο για ΑΜΑΖΟΝ αλλά και για υπεραγορές…

Κορωνοϊός…βάλσαμο για ΑΜΑΖΟΝ αλλά και για υπεραγορές…

Του Γιώργου Γεωργίου*

Καταγγελίες και στην Κύπρο… απειλές απόλυσης, εξαντλητικά ωράρια εργασίας χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό…

«Μαύρες» αναφορές στο διεθνή Τύπο για την αλλοτρίωση εργασιακών σχέσεων για πιο γρήγορη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση…

Ενώπιον της Κομισιόν η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων λόγω πανδημίας.

Ποιος δεν έχει παραγγείλει τουλάχιστον ένα προϊόν από την ΑΜΑΖΟΝ;

Η πανδημία και ο συνακόλουθος μαζικός εγκλεισμός στο σπίτι, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτόξευσαν τις πωλήσεις της AΜΑΖΟΝ. Μόνο τα κέρδη της τους πρώτους τρεις μήνες ισοδυναμούν με 33 εκατομμύρια δολάρια την ώρα… Συνολικά 75.4 δις δολάρια!

Την ίδια ακριβώς ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο  ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετές κινήσεις ώστε να προστατεύσει το προσωπικό από τον κορωνοϊό. Και κατ’ επέκταση τους παραλήπτες των δεμάτων της σε ολόκληρη την υφήλιο.

Σε μια συνέντευξη του στις 17/03 στην εφημερίδα Washington Post (η οποία ανήκει στον ιδιοκτήτη της ΑΜΑΖΟΝ!) ο Luismi Ruiz, εκπρόσωπος σωματείου των εργαζομένων της Εταιρείας, δήλωσε ότι στην εταιρία «υπάρχει μια ατμόσφαιρα φόβου» γύρω από το ζήτημα. Εργαζόμενοι δε σε άλλα κέντρα διαλογής δήλωναν επίσης ότι η πίεση που δέχονται ώστε να ανταποκριθούν στο ρυθμό εργασίας, τους ωθεί να αγνοούν τους κανονισμούς υγιεινής αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να απολυθούν.

Στις 17/4 η εταιρεία υποχρεώθηκε να διακόψει τις εργασίες της στην Γαλλία αφού δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.  Αντιδρώντας η ΑΜΑΖΟΝ άσκησε πίεση στους εργαζομένους θέτοντάς τους απέναντι στην κοινή γνώμη. Είναι ενδεικτική η δήλωση εκπρόσωπου του σωματείου «Solidaires» που δήλωσε ότι η εταιρεία άφηνε να νοηθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δουλέψουν…αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους του καταναλωτές σε καιρούς ελλείψεων!

Στις 5/5 μάλιστα ο Aντιπρόεδρος της AΜΑΖΟΝ υπέβαλλε την παραίτησή του εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του για την καταστολή εργαζομένων του κολοσσού που την επέκριναν είτε για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας από τον κορωνοϊό είτε επειδή απέργησαν.

Η περίπτωση της ΑΜΑΖΟΝ είναι όμως η κορυφή του παγόβουνου. Συνεχώς πληθαίνουν παρόμοιες καταγγελίες, σε πολλά κράτη μέλη,  από εργαζόμενους εταιρειών που αν και μικρότερες σε μέγεθος, είχαν καταστεί εξίσου απαραίτητες και «πρώτης γραμμής» όπως η ΑΜΑΖΟΝ σε αυτήν τη συγκυρία. Στην περίπτωση της Κύπρου οι καταγγελίες (για απειλές απόλυσης, εξαντλητικά ωράρια εργασίας χωρίς τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό) αφορούσαν υπεραγορές, φούρνους, εταιρείες παροχής ασφάλειας, φρουταρίες.

Το άρθρο 31 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρώπης εγγυάται το δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας που σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Επιπλέον, στο άρθρο 6 της οδηγίας 89/391 / ΕΟΚ του Συμβουλίου οι παράγραφοι 1 και 2 περιγράφουν τις ευθύνες του εργοδότη να διασφαλίσει την ασφαλή κατάσταση εργασίας, όπως η αποφυγή κινδύνου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και ότι η AMAZON δραστηριοποιείται και στην ΕΕ κατέθεσα γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας της:

– να ερευνήσει άμεσα τις/τους προαναφερόμενες/ους καταγγελίες/ισχυρισμούς των εργαζομένων της Amazon στην Ευρώπη καθώς και τι μέτρα θα πάρει εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν ακριβείς.

– να μου απαντήσει πως θα διαφυλάξει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε εταιρείες «πρώτης γραμμής» και που έχουν καταστεί απαραίτητες (πχ. νοσοκομεία, υπεραγορές, φαρμακεία, φούρνοι) σε αυτήν τη συγκυρία;/ibna

*Ο Γιώργος Γεωργίου είναι Ευρωβουλευτής της Κύπρου με το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ)