Ελλάδα: Έρχεται επιδότηση δανείου από το κράτος

Ελλάδα: Έρχεται επιδότηση δανείου από το κράτος

Επιδότηση του δανείου σε πληττόμενους «κόκκινους» αλλά και ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την α’ κατοικία σκέφτονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες, θα προβλέπει επιδότηση δανείου η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Έρχονται αποφάσεις για τουρισμό-εστίαση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει  -πάρα πολύ καθυστερημένα- απόφαση για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός και ο κλάδος της εστίασης. “Υπάρχει επεξεργασία και κάποιων περιορισμένων αλλά σημαντικών μειώσεων φόρων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο έτσι ώστε να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των κλάδων” που πλήττονται δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Έκανε μάλιστα λόγο για “λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις” στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο ή που θα δεχθούν πλήγμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δε δύναται να λάβει γενναίες αποφάσεις ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων “Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις και όταν είμαστε έτοιμοι θα τοποθετηθούμε. Μέχρι τέλος του μήνα θα γίνουν οι ανακοινώσεις” είπε για τις ενδεχόμενες μειώσεις φόρων.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Εν τω μεταξύ, τον Ιούλιο το μέτρο μείωσης των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν το Μάιο δεν θα ισχύει. Μέσα στο μήνα για το κομμάτι των ιδιοκτητών, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας “είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε έτσι ώστε να διευκολύνουμε στο βαθμό που είναι εφικτό και αυτό το κομμάτι συμπατριωτών μας που πράγματι υφίσταται ένα βάρος από επιλογές της πολιτείας σε ότι αφορά στους ενοικιαστές των χωρών τους”. Είπε πως θα υπάρχει μία κατανομή του βάρους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες με όσο πιο δίκαιο τρόπο γίνεται και αλληλεγγύη. “Εξετάζουμε 2-3 διαφορετικά σενάρια, μέσα στο Μάιο θα νομοθετήσουμε”, ανέφερε.

Κατέστησε σαφές πως εξετάζουν την ύπαρξη και τη δυνατότητα να υπάρχει μία πλατφόρμα υποβολής αιτήματος. Σε αυτή ο πολίτης θα επιβεβαιώνει ότι και για αυτό το μήνα θα πρέπει να λάβει το  40% έκπτωσης και από την άλλη πλευρά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδείξει μέσω του συμβολαίου και της απόδειξής του ότι πράγματι υπάρχει η έκπτωση./ibna