Β-Ε: Η Καθολική Εκκλησία θέλει να πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη λειτουργία για μέλη του φασιστικού κινήματος

Β-Ε: Η Καθολική Εκκλησία θέλει να πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη λειτουργία για μέλη του φασιστικού κινήματος

Η πρόθεση της Καθολικής Εκκλησίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να πραγματοποιήσει επιμνημόσυνη λειτουργία για τα «θύματα του Bleiburg» στον καθεδρικό ναό του Σεράγεβο, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και ανησυχίες των αντιφασιστών και πιστών άλλων θρησκειών.

Το γεγονός και τα θύματα των οποίων τη μνήμη θέλουν να τιμήσουν έλαβε χώρα στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ένας μεγάλος αριθμός κροατικών ενόπλων δυνάμεων της Ustaša προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη σύλληψη από τους γιουγκοσλάβους αντάρτες. Δεκάδες χιλιάδες κυρίως φασιστές Κροάτες στρατιώτες και οι οικογένειές τους ήταν στο δρόμο προς την Αυστρία για να ζητήσουν βοήθεια από τον βρετανικό στρατό, μόνο για να επιστραφούν από τους Βρετανούς στα χέρια των αντιφασιστών.

Μέσα και γύρω από την αυστριακή πόλη Bleiburg, χιλιάδες από τους λεγόμενους Ustašas σκοτώθηκαν. Οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις είδαν τη σφαγή που διέπραξαν ως τιμωρία για τις δεκάδες χιλιάδες Εβραίους, Σέρβους, Ρομά και αντιφασιστές που σκοτώθηκαν από τους Ustašas κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία άρχισε να εορτάζει τα θύματα του Bleiburg με μια μεγάλη συγκέντρωση κοντά στην αυστριακή πόλη κάθε χρόνο. Οι Κροάτες εθνικιστές θεωρούν το αμφιλεγόμενο ετήσιο γεγονός ως σύμβολο της ταλαιπωρίας τους υπό τον κομμουνισμό.

Οι αυστριακές αρχές θεωρούν τη συγκέντρωση ως δοξολογία του ναζισμού και έχουν απαγορεύσει τις σημαίες και τα διακριτικά της Ustaša στη συγκέντρωση. Όμως, παρά την απαγόρευση, πολλοί υποστηρικτές της Ustaša είχαν διακριτικά και σημαίες.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος είναι αδύνατο να οργανωθεί η μεγάλη συγκέντρωση στην Αυστρία, οπότε η Εκκλησία στη Β-Ε αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής στα “θύματα του Bleiburg” στον κύριο καθεδρικό ναό. Μόλις η πρόθεση αυτ’η έγινε γνωστή, πολλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι το Σεράγεβο δεν πρέπει να γιορτάσει το κίνημα της Ουστάα ή τα θύματά του. Φυσικά, οι περισσότεροι Κροάτες στη Β-Ε υποστηρίζουν την ιδέα ότι όλοι όσοι είναι εναντίον τους είναι επίσης εναντίον των Κροατών στη Β-Ε. Στην πραγματικότητα, δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Β-Ε και η εβραϊκή κοινότητα ανέφεραν επίσης ότι η επιμνημόσυνη τελετουργία αυτών των θυμάτων δεν πρέπει να χαλάσει την εικόνα του Σεράγεβο ως πολυεθνικής πόλης, και ορισμένοι πολιτικοί, όπως το μέλος της Κροατικής προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić, δήλωσαν ότι το κράτος της Β-Ε δεν θα πρέπει να είναι ένα “φασιστικό και ολοκληρωτικό κράτος”. Τα ΜΜΕ ξέθαψαν τη δήλωσή του από δύο χρόνια πριν, στην οποία ανέφερε ότι «οι αντιστασιακοί στο Bleiburg σκότωσαν εκείνους που παραδόθηκαν» και ότι ήταν «έγκλημα πολέμου».

Οι συνάδελφοί του, ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik και ο Βόσνιος Šefik Džaferović, καταδίκασαν επίσης τις προθέσεις της Καθολικής Εκκλησίας και κάλεσαν τον Καρδινάλιο Vinko Puljić να εγκαταλείψει την ιδέα. Ο ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Β-Ε, ο Μητροπολίτης του Dabar και της Βοσνίας, Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι οι «πόρτες συνεργασίας και κάθε είδους σχέσης» με την Καθολική Εκκλησία της Β-Ε θα είναι «μόνιμα κλειστές» λόγω της ανακοινωμένης μάζας στο Σεράγεβο. Είπε ότι αισθάνεται «προδομένος» και ότι η απόφαση να γίνει η λειτουργία είναι ανησυχητική.

«Ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την πορεία της ενότητας. Ωστόσο, πώς μπορούμε να πάμε μαζί; Θα πήγαινα στο Stari Brod στον ποταμό Drina για να κλάψω και να θρηνήσω τα θύματα του (Jure) Francetić, ενώ ο Καρδινάλιος φέρνει τον Bleiburg στο Σεράγεβο. Λοιπόν, αυτό δεν συμβαδίζει!” δήλωσε ο Χρυσόστομος.

Οι πολίτες είναι επίσης διχασμένοι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενάντια στην τέλεση της λειτουργίας. Μερικοί από αυτούς ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά στον καθεδρικό ναό, με την ιδέα να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές σε λίγες μόνο ώρες./ibna