Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο διεθνές εμπόριο

Η Τουρκία βάζει εμπόδια στο διεθνές εμπόριο

30% επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές. Αγνοεί την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Η τουρκική κυβέρνηση βάζει στην άκρη την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε αλλά και τους όρους του ελεύθερου εμπορίου και υψώνει τείχη για τα εισαγόμενα προϊόντα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η Άγκυρα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 30% στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά είναι ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, κλιματιστικά, καλώδια, ανταλλακτικά μηχανών μέχρι και φερμουάρ και αναπτήρες.

Τα περισσότερα από τα παράγονται και στην Τουρκία και η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τη ζήτηση προς αυτή τη κατεύθυνση. Όμως βασικός στόχος του  Erdogan είναι να μειώσει τις πληρωμές για εισαγωγές καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται κάθε μήνα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως αυτή η απόφαση θα μειώσει και τη ζήτηση για συνάλλαγμα ομαλοποιώντας και την ισοτιμία δολαρίου προς την τουρκική λίρα.

Η ανακοίνωση για τους δασμούς αναφέρει πως «σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες αλλά και το διεθνές εμπόριο».

Τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 41.38%  σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και έφτασαν τα 8,99 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28,31 % και έφτασαν τα 12,95 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση τα εμπορικά κέντρα, τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών όπως και τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πύλες τους μετά από 45 ημέρες γεγονός που προκάλεσε συνωστισμό στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι να κινηθεί η αγορά και να επιστρέψουν στις εργασίες τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στην Τουρκία υπάρχουν 426 εμπορικά κέντρα και έχουν επενδυθεί σε αυτά 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως στο Πέρα όπου περπατήσαμε για να δούμε πως κινείται η αγορά διαπιστώσαμε μια παγωμάρα στους Τούρκους και τα καταστήματα ήταν σχεδόν άδεια. Στις 45 αυτές ημέρες η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 12% , η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25 με 30% και η επόμενη ημέρα μετά τον κορωνοϊό βρίσκει τους Τούρκους φτωχότερους.

Τούρκοι επιστήμονες συνεχίζουν να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του κορωνοϊού. Η χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν σε ολική καραντίνα ενώ την Δευτέρα άνοιξαν όλα τα καταστήματα ρούχων κι αυτό το κάποιοι το θεωρούν λανθασμένη  πολιτική. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας με διάγγελμα του αναμένεται να ανακοινώσει αυτή τη φορά τετραήμερη καραντίνα από τις 16 Μάϊου έως και τις 19 Μαΐου. Και μετά τα καταστήματα θα ανοίξουν και πάλι.

Ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση στην Τουρκία

«Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες ελπίδες. Εάν μπορέσουμε να ανοίξουμε περίπου το 50-60% των τουριστικών εγκαταστάσεων, θα το θεωρούσα επιτυχία σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία για τον εσωτερικό τουρισμό» δήλωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός  αποκάλυψε πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας στέλνουν  επιστολή «καθαρής από τον κορωνοϊό χώρας» προς 70 περίπου χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Ersoy, στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet , η Γερμανία θα είναι μάλιστα μεταξύ των πρώτων χωρών, στις οποίες στοχεύει να υποδεχτεί τουρίστες φέτος το καλοκαίρι η Τουρκία.

Η Τουρκία το 2019 είχε δεχτεί 51,9 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα έφτασαν τα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια.  Αναλυτές εκτιμούν  πως θα είναι επιτυχία σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να έχει το 50% των τουριστικών εσόδων φέτος./ibna