Ρουμανία: Η απόφαση του Σ.Δ είναι μια προτροπή να μην γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα, δήλωσε ο Orban

Ρουμανία: Η απόφαση του Σ.Δ είναι μια προτροπή να μην γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα, δήλωσε ο Orban

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban δήλωσε το Σάββατο, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκδώσει διάταγμα έκτακτης ανάγκης (GEO) εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) κηρύξει αντισυνταγματική τη νομοθεσία που πρόκειται να επιβληθεί μετά την ημερομηνία, που έχει προγραμματιστεί για την έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την 15η Μαίου. (..) «Η απόφαση του CCR είναι μια προτροπή να μην γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα. Αποτελεί κίνητρο για την παραβίαση του νόμου και για την παραβίαση των κανόνων. Η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία κάθε Ρουμάνου. Αυτό δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάθε σχέση με την πραγματικότητα της ρουμανικής κοινωνίας θέλουν να βοηθήσουν εκείνους που παραβιάζουν το νόμο, μια μειονότητα, και δεν σέβονται εκείνους που σέβονται το νόμο, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 98% των Ρουμάνων πολιτών. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Η απόφαση του CCR και γενικά οι ενέργειες του PSD, του ALDE και του Συνηγόρου του Ponta παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στη ζωή και το δικαίωμα στην υγεία », δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της επιφυλακής, όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από μια διυπουργική και διοργανική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, Άμυνας, Οικονομίας, καθώς και της Ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ( SRI), η Υπηρεσία Αστυνόμευσης και Προστασίας (SPP) και η Ειδική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών (STS). Η Συνήγορος του Πολίτη είχε ήδη προσεγγίσει το CCR σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει την κατάσταση επιφυλακής, θεωρώντας ότι ένα πιθανό διάταγμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό θα παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο είναι η μόνη νομοθετική αρχή στη Ρουμανία.

Μέτρα χαλάρωσης από τις 15 Μαΐου

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δηλαδή από τις 15 Μαΐου. Το έγγραφο, το οποίο υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα, σύμφωνα με τις υγειονομικές συστάσεις, των οδοντιατρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των πάρκων, με εξαίρεση τις παιδικές χαρές. Η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κατόπιν αιτήματος της ομάδας βουλευτών του USR, ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tătaru, αναμένεται στο Κοινοβούλιο σήμερα, για να παρουσιάσει τα μέτρα χαλάρωσης που προβλέπονται για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Tătaru, μιλώντας την Κυριακή, στο Europa FM, ανέφερε ότι μια εθνική μελέτη επιπολασμού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα ξεκινήσει στη Ρουμανία μετά την 1η Ιουνίου, για να γίνει γνωστό το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ήδη εκτεθεί στον ιό και έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα εθνικά επιδημιολογικά τεστ, που διενεργούνται σε εθελοντές, θα λαμβάνουν υπόψη τις υπάρχουσες επιδημικές εστίες στη Ρουμανία./ibna