Μαυροβούνιο: Η αστυνομία εμπόδισε τους πιστούς να επισκεφθούν το μοναστήρι Ostrog

Μαυροβούνιο: Η αστυνομία εμπόδισε τους πιστούς να επισκεφθούν το μοναστήρι Ostrog

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου εμπόδισε τους πολίτες να φτάσουν οδικώς στη Μονή Ostrog, τους έδινα πρόστιμα όταν έρχονταν και έφυγαν από την Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στην Ποντγκόριτσα, ενώ σε ένα από αυτούς δεν επιτράπηκε να εισέλθει στην αυλή της εκκλησίας του χωριού, ισχυρίζονται πολίτες που υπέβαλαν καταγγελία στο Συμβούλιο Πολιτικού Ελέγχου της Αστυνομίας».

«Τρεις πολίτες παραπονέθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικού Ελέγχου της Αστυνομίας σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών στην πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το συνταγματικά εξασφαλισμένο δικαίωμα της ελευθερία της θρησκείας και την έκφραση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Όλα τα παράπονα ελήφθησαν υπόψη και ξεκίνησαν οι κατάλληλοι έλεγχοι», αναφέρει η δήλωση.

Καθώς ένας καταγγέλλων έχει επίσης βίντεο με τις ενέργειες της αστυνομίας, το Συμβούλιο συνέστησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο αστυνομικό τμήμα της Ποντγκόριτσα μεταξύ του αρμόδιου αστυνομικού, του πολίτη και του μέλους του Συμβουλίου που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση, προκειμένου να επανεξεταστεί από κοινού η καταγραφή που έχει στην κατοχή του ο πολίτης και παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με το συγκεκριμένο γεγονός.

Επισήμαναν ότι αναμένουν λεπτομερείς πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση σχετικά με τα μέτρα και τις ενέργειες που έχουν ληφθεί.

Ο Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου και της Παραθαλάσσιας, Αμφιλόχιος, ως προσκεκλημένος στην εκπομπή “Internet Litija” χθες το βράδυ, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα σεβαστεί τις συστάσεις του Εθνικού Φορέα Συντονισμού για τις Λοιμώδεις Νόσους (NCT) κατά τις ημέρες των εορτασμών του Αγίου Βασιλείου, αλλά αναμένει από εκπροσώπους των αρχών και της αστυνομίας να σεβαστούν τον Άγιο Βασίλειο.

«Δεν παραμελούμε τη σωματική υγεία · πολλοί από εκείνους που έρχονται στο Ostrog θεραπεύονται από πολλές σωματικές αδυναμίες και ασθένειες, αλλά ο Άγιος Βασίλειος μας δίνει επίσης πνευματική θεραπεία, οπότε περιμένω όσους μπορούν να έρθουν να φιλήσουν τα ιερά λείψανα του, αλλά τηρώντας όλες τις συστάσεις. Αναμένω επίσης ότι η αστυνομία δεν θα εμποδίσει τους πιστούς να έρθουν στο Ostrog”, δήλωσε ο Amfilohije, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι χθες το απόγευμα, η αστυνομία σταμάτησε επίσης και γύρισε πίσω πιστούς από την κατεύθυνση του Nikšić και από την κατεύθυνση του Danilovgrad, οι οποίος πήγαιναν να αποτίνουν φόρο τιμής στον Άγιο Βασίλειο.

Ο Αμφιλόχιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περίμενε χιλιάδες ανθρώπους στις 12 Μαΐου στο μοναστήρι Ostrog, την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Βασιλείου του Ostrog, και αξιολόγησε ότι ο άγιος ήταν «το καλύτερο εμβόλιο κατά πολλών κορωνοϊών».

Στο Μαυροβούνιο, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα για την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού./ibna