Η Κροατία ξεκινά μαζικές ορολογικές δοκιμές για τον COVID-19

Η Κροατία ξεκινά μαζικές ορολογικές δοκιμές για τον COVID-19

Το Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (CIPH) ξεκίνησε τη διεξαγωγή ορολογικών δοκιμών κορωνοϊού, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν μια πολυαναμενόμενη απάντηση σχετικά με τον επιπολασμό του κορωνοϊού στον πληθυσμό της Κροατίας, δηλαδή το ποσοστό των κατοίκων της Κροατίας που έχουν μολυνθεί, ίσως ασυμπτωματικά. Οι ορολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν 1.100 δείγματα αίματος από πολίτες που συλλέχτηκαν από εργαστήρια νοσοκομείων, κέντρα υγείας και ιδρύματα δημόσιας υγείας.

«Μέχρι στιγμής, ως μέρος της επικύρωσης αυτών των δοκιμών, εκτός από τα δείγματα ορού από ασθενείς που έχουν επιβεβαιωθεί ότι είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό, υποβάλαμε σε τεστ ακόμα 120 άτομα από τον γενικό πληθυσμό και επαγγελματίες υγείας με τη δοκιμή ELISA. Βάσει ενός τόσο μικρού δείγματος, προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τον επιπολασμό του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό. Όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του CIPH, Δρ Krunoslav Capak, αυτή την εβδομάδα, θα αρχίσουμε να τεστάρουμε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, κάτι που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για το επίπεδο μόλυνσης του πληθυσμού μας», δήλωσε στη Jutarnji List η Δρ. Tatjana Vilibic-Cavlek, επικεφαλής του Τμήματος Ιολογικής Ορολογίας του CIPH.

«Το τεστ ELISA είναι μια μέθοδος ορολογικής διάγνωσης, η οποία αποδεικνύει την παρουσία ορισμένων κατηγοριών αντισωμάτων, IgM, IgG και IgA, στον ορό του ασθενούς. Ανάλογα με τα αποδεδειγμένα αντισώματα, μπορούμε να πούμε εάν είχαν οξεία ή πρόσφατη λοίμωξη ή εάν είχαν προηγουμένως επαφή με τον ιό. Εάν ένα άτομο έχει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, αυτό σημαίνει ότι έχει αποκτήσει ανοσία, αλλά δεν γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τη διάρκεια αυτής της ανοσίας, επειδή αυτός ο κορωνοϊός είναι ένας ολοκαίνουργιος ιός και έχει περάσει πολύ λίγος χρόνος από τότε που έχει εμφανιστεί για να μιλάμε για μακροπρόθεσμη ανοσία», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει ο Poslovni Dnevnik, διεξάγονται επίσης ορολογικές δοκιμές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα από την Τσεχική Δημοκρατία και τη γειτονική Σλοβενία ​​δείχνουν ότι μεταξύ δύο και πέντε τοις εκατό του πληθυσμού έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό σε αυτές τις χώρες.

Σε περίπτωση που κάτι παρόμοιου αποτελέσματος στην Κροατία, θα μπορούσαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχουν μολυνθεί κατ ‘ανώτατο όριο 125.000 κάτοικοι της χώρας, κάτι που σίγουρα δεν επαρκεί για την επίτευξη συλλογικής ασυλίας (ασυλία αγέλης), που κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 ετών τοις εκατό στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού. Δηλαδή, για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε έναν πληθυσμό, το ποσοστό μόλυνσης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 τοις εκατό./ibna