Σλοβενία: Διαιρεμένη η κοινή γνώμη στη Σλοβενία με τη φωτογραφία διαδηλωτή μαζί με αστυνομικό

Σλοβενία: Διαιρεμένη η κοινή γνώμη στη Σλοβενία με τη φωτογραφία διαδηλωτή μαζί με αστυνομικό

Αρκετές χιλιάδες ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή σε αρκετές πόλεις της Σλοβενίας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης, αλλά τα αιτήματά τους επισκιάστηκαν από μια φωτογραφία. Ήταν η φωτογραφία ενός από τους διαδηλωτές με έναν αστυνομικό σε μια μοτοσικλέτα που διαίρεσε την κοινή γνώμη στη χώρα.

Μόλις η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο αστυνομικός της φωτογραφίας έγινε στόχος διαδικτυακής κριτικής, αναγκάζοντας το σωματείο των αστυνομικών να εκδώσει πιστολή υποστήριξης.

«Ως αστυνομικοί, εκτελώντας τα καθήκοντα της διασφάλισης της ασφάλειας των ανθρώπων και των περιουσιών, ακολουθούμε πάντα τη βασική αποστολή μας! Το κύριο μέλημά μας είναι οι συμμετέχοντες σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, καθώς και οι συνάδελφοί μας, να επιστρέφουν με ασφάλεια στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν ο στόχος της δυσφήμισης, έδειχνε τακτική διακριτική ευχέρεια εκείνη τη στιγμή και με τις ενέργειές του κατέστησε σαφές στους συμμετέχοντες στη διαδήλωση ότι το καθήκον του ήταν να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων. Σε καταστάσεις όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη τόσο τεταμένη λόγω του πλήθους, οι αστυνομικοί μερικές φορές πρέπει να αντιδρούν στις προκλήσεις με χαμόγελο και δεν πρέπει να επιδεινώσουμε την κατάσταση με τις πράξεις μας. Και εμείς, η αστυνομία, μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί κάνουμε τη δουλειά μας αμερόληπτα, αφοσιωμένα και επαγγελματικά.

Επιπλέον, η Ένωση ισχυρίζεται ότι ο αστυνομικός, μέσω των αυθόρμητων ενεργειών του, παρείχε επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια στους συναδέλφους του που συμμετείχαν στην προστασία της δημόσιας τάξης και της ειρήνης. Με μια απλή, ανθρώπινη χειρονομία, έδειξε στους διαδηλωτές ότι εκτελούσαμε τα καθήκοντά μας προς όφελος του λαού και έτσι απέτρεψε το ενδεχόμενο το πλήθος να κατευθύνει τον θυμό του σε άλλους αστυνομικούς», τόνισε η Ένωση στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, το Σάββατο, ο υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο Zvonko Černač, έγραψε στο Twitter: «Τέτοιοι αξιωματικοί αποτελούν λιγότερο από το 1% της αστυνομικής δύναμης. Είναι προσβολή για χιλιάδες συναδέλφους τους. Επομένως, πρέπει να αφαιρεθούν οι μάσκες τους και πρέπει να αλλάξουν από το να οδηγούν μοτοσικλέτες, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, σε ποδήλατα».

Η πρωθυπουργός Janez Janša απάντησε στην επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών, γράφοντας στο tweet ότι η Σλοβενία ​​ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο όπου μια αστυνομική ένωση αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα για να διευκολύνει τη ζωή των αστυνομικών και υποστήριξε τις παραβιάσεις της νόσου για τις μολυσματικές ασθένειες.

Η φωτογραφία και οι αντιδράσεις σε αυτήν προκάλεσαν ποικίλες απαντήσεις, μεταξύ των οποίων και από τον πρώην πρωθυπουργός Marjan Šarec, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του αξιωματικού. «Η δουλειά των αστυνομικών είναι αρκετά δύσκολη χωρίς απειλές από υπουργούς», δήλωσε.

Οι διαμαρτυρίες αυτές καθαυτές επικρίθηκαν επίσης από τον κυβερνώντα συνασπισμό. Ο Janša δήλωσε την Παρασκευή ότι ενορχηστρώθηκαν από την «άκρα αριστερά», ποστάροντας μια φωτογραφία των μελών των Σοσιαλδημοκρατών (SD) στις διαδηλώσεις και μια φωτογραφία ενός άνδρα που κρατάει τη γιουγκοσλαβική σημαία στη διαδήλωση του Μάριμπορ.

Ο ευρωβουλευτής και μέλος του SD Tanja Fajon απάντησαν στο tweet ότι «δεν ήταν μια διαμαρτυρία της άκρας Αριστεράς, αλλά μια ειρηνική διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη τη Σλοβενία ​​εναντίον μιας λαϊκίστικης δεξιάς συγκυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin έγραψε στο Twitter ότι το μήνυμα των διαδηλωτών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ότι η κοινωνία πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τη δημοκρατία και να την αναπτύξει μέσω διαλόγου και εντός των δημοκρατικών θεσμών.

Ο Tonin επίσης έγραψε στο Twitter ότι αντιλήφθηκε τις διαμαρτυρίες ως αντανάκλαση των ανθρώπων που κουράστηκαν από τους περιορισμούς και φοβόντουσαν το μέλλον τους. Ο Tonin διέγραψε αργότερα το tweet, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο ότι το έκανε αυτό αφού συνειδητοποίησε ότι ένα μέρος της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τις διαμαρτυρίες και υποκινώντας τις με ψευδή επιχειρήματα.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία είπε ότι είχαν εκδοθεί 23 προειδοποιήσεις στις διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρά την απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων που εξακολουθεί να ισχύει στη Σλοβενία.

Διαβίβασε δε 49 εκθέσεις στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ), το όργανο με εξουσία επιβολής προστίμων για παραβιάσεις της σχετικής υγειονομικής νομοθεσίας. Επιπλέον, η αστυνομία κίνησε επίσης τις διαδικασίες για τρεις υποθέσεις παράβασης της δημόσιας τάξης.

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 5.500 άτομα οδήγησαν τα ποδήλατά τους γύρω από το κέντρο της πόλης./ibna