Αλβανία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο για την Εκλογική Μεταρρύθμιση

Αλβανία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο για την Εκλογική Μεταρρύθμιση

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Εκλογικής Μεταρρύθμισης θα συνεδριάσει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσει ορισμένα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, τέσσερις πολιτικοί εκπρόσωποι και ειδικοί στην Εκλογική Μεταρρύθμιση θα συμμετάσχουν στη τηλεδιάσκεψη.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10:00 και με το πέρας της θα υπάρξουν δηλώσεις από του δυο συμπροέδρους του Συμβουλίου για την Εκλογική Μεταρρύθμιση, Damian Gjiknuri και Rudina Hajdari.

Νωρίτερα, ο Gjiknuri δήλωσε ότι οι εργασίες των ζητημάτων της εκλογικής μεταρρύθμισης θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διαβούλευσης έως τον Μάιο για να βρεθούν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες για τα επίμαχα σημεία για να επιτευχθεί συμβιβασμός. Πιστεύω ότι ο Ιούνιος είναι κάτι παραπάνω από αρκετός για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες στην Επιτροπή των Εκλογικών Μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια στο Αλβανικό Κοινοβούλιο».

Ο Gjiknuri δήλωσε ότι «έχουμε ακόμη δύο ανεπίλυτα ζητήματα, το πρόβλημα της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος, τις προτάσεις της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα προβλήματα που απομένουν κι αυτά πρέπει να συμφωνηθούν να προχωρήσουν, συμπεριλαμβανομένου των συστάσεων του ODIHR».

Η εκλογική μεταρρύθμιση και η ολοκλήρωση της είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της ΕΕ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας./ibna