Το γλωσσικό και η ιστορία αγκάθι στις σχέσεις Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Το γλωσσικό και η ιστορία αγκάθι στις σχέσεις Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας

Ένταση έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την μονομερή αναστολή, όπως καταγγέλλει η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, της μικτής επιστημονικής επιτροπής για τη διευθέτηση των ιστορικών διαφορών Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας. Ενώ ζητά να μην πολιτικοποιηθεί η επιτροπή και να υποστηρίξει το έργο των διπλωματών.

Στο πέρασμα του χρόνου, η Βουλγαρία ήταν πάντα ένας από τους πιο σοβαρούς υποστηρικτές της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε η Ekaterina Zaharieva, καλώντας την πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, να σεβαστεί την συμφωνία που υπογράφτηκε και να μην την αμφισβητή.

«Στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε την κοινή ιστορία, να γιορτάσουμε μαζί αυτούς τους ήρωες που έχουν αναγνωριστεί ως Βούλγαροι, αλλά αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της Μακεδονίας, τα οποία, πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα είναι η γλώσσα, η οποία επίσημα ξεκίνησε με το Σύνταγμα του 1945 και βασίζεται στη βουλγαρική γλώσσα».

Συνεχίζοντας η Zaharieva σημείωσε ότι «δεν αμφισβητούμε την ταυτότητά τους, καθώς ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν υπάρχει νομικός κανόνας για την αναγνώριση ενός έθνους και γλώσσας».

Ήδη από το 1999, είχαμε μια συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία επιβεβαιώθηκε στη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, η οποία υπεγράφη πριν από λίγα χρόνια, στην οποία συμφωνήσαμε για το πως θα ονομάσουμε την επίσημη γλώσσα τους σύμφωνα με τα Συντάγματα και των δύο χωρών. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συμφωνήσαμε. Θέλω να το τηρήσουμε αυτό, πρόσθεσε η υπουργός.

«Οι μελετητές μπορούν, φυσικά, να υποστηρίξουν το έργο των διπλωματών, αλλά το έργο της Επιτροπής δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Εάν πρέπει να είμαι ειλικρινής, η μονομερής αναστολή αυτής της Επιτροπής από τη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να πολιτικοποιεί αυτήν την Επιτροπή», σύμφωνα με τη Zaharieva.

Brunbauer: «Οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας είναι γελοίες»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Nezavisen.mk ο Αυστριακός ιστορικός Ulf Brunbauer, χαρακτήρισε γελοίες τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας.

«Αληθινές φιλίες σημαίνουν αποδοχή διαφορετικών απόψεων. Εάν οι Βούλγαροι θέλουν να είναι καλοί φίλοι με τους Μακεδόνες, γιατί να μην αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να συζητούν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου; Αυτό είναι ένα πολύ πιο σημαντικό ερώτημα από το αν κάποιος τον 19ο αιώνα ονομαζόταν Βούλγαρος ή Μακεδόνας», λέει ο ιστορικός Ulf Brunbauer

«Όσον αφορά το ζήτημα αν η Βόρεια Μακεδονία ανήκει στην ΕΕ ή όχι, οι ρίζες της κρατικής της κατάστασης και η ηλικία της εθνικής της ταυτότητας και γλώσσας είναι εντελώς άσχετες. Οι Αυστριακοί δεν υπήρχαν ως ξεχωριστό έθνος πριν από το 1945, και τώρα οι Ευρωπαίοι είναι ευχαριστημένοι, και η Γερμανία δεν έχει επιβάλει καμία απαίτηση στους Αυστριακούς να ξαναγράψουν την ιστορία τους πριν την ένταξη τους στην ΕΕ. Έτσι, οι τρέχουσες απαιτήσεις των Βουλγάρων για την ιστορία είναι γελοίες και μια επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Ulf Brunbauer, γνωστός Αυστριακός ιστορικός που διδάσκει ιστορία της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Είναι επίσης ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Ινστιτούτου Leibniz για την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Ρέγκενσμπουργκ.

Όσον αφορά τη διαφορετική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ο Brunbauer λέει ότι «δεν είναι αντικειμενική η αλήθεια, αλλά η κατανόηση της αλήθειας από την άλλη πλευρά. «Δεν βλάπτει τους Μακεδόνες αν οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι ο Krste Misirkov είναι Βούλγαρος και δεν βλάπτει τους Βούλγαρους εάν οι Μακεδόνες ισχυρίζονται ότι ο Gotse Delchev ήταν Μακεδόνας». Στην έρευνά του, επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των Βαλκανίων τον 19ο και τον 20ο αιώνα και στην οικοδόμηση των εθνών. Στο έργο «Αρχαία εθνικότητα και ο αιωνόβιος αγώνας για την κρατική υπόσταση: Ιστοριογραφικοί μύθοι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Brunbauer κάνει μια διατομή της ιστορίας του μακεδονικού έθνους./ibna