Βόρεια Μακεδονία: Απόσυρση γραμματοσήμου και συγνώμη από το Υπουργείο Εξωτερικών

Βόρεια Μακεδονία: Απόσυρση γραμματοσήμου και συγνώμη από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας για την έκδοση γραμματοσήμου όπου απεικονίζεται χάρτης του φασιστικού «Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας» που περιλαμβάνει εδάφη από τη Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΙΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε σε ακούσια σχεδιαστική παράλειψη και ότι είχαν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για απόσυρση του επίμαχου γραμματοσήμου.

Επιπροσθέτως λήφθηκαν αποφάσεις για απόσυρση του γραμματοσήμου καθώς και ολόκληρης της σειράς κυκλοφορίας. Επιπλέον απολύθηκε ο επικεφαλής του Προεδρείου Φιλοτελισμού και η παύση του Συμβουλίου για τα γραμματόσημα.

Επίσης συγνώμη ζήτησε και το Ταχυδρομείο της Βόρειας Μακεδονίας όπ=ου αναφέρεται, «Ζητούμε συγνώμη και λυπούμαστε για το ακούσιο λάθος και τις τεχνικές παραλείψεις κατά την έκδοση της σειράς γραμματοσήμων “Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ”, που συμπίπτει μάλιστα με την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης. Στόχος μας με αυτό το γραμματόσημο ήταν να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κροατική Προεδρία της ΕΕ για τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει η Δημοκρατία της Κροατίας στη χώρα μας»

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά τους απορρίπτει κατηγορηματικά  οποιαδήποτε σχέση του με αυτό το ατυχές γεγονός, εκφράζοντας τη λύπη του για όλους τους ενδιαφερόμενους, τους πολίτες της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Κροατίας.

Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ο κύριος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στις προσπάθειές μας για ακόμη ισχυρότερη δέσμευση και συνεργασία με την άμεση και ευρύτερη γειτονιά στην εκπλήρωση των υπολοίπων δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων στην πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προς το συμφέρον όλων των πολιτών της περιοχής, σημειώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το MIA.

Νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στο Βελιγράδι για την κυκλοφορία του γραμματοσήμου και ζήτησε την άμεση απόσυρση του./ibna