Βόρεια Μακεδονία: Ο ΟΗΕ για τις γυναίκες ανέλαβε πρωτοβουλία ενίσχυσης γυναικών και οικογενειών

Βόρεια Μακεδονία: Ο ΟΗΕ για τις γυναίκες ανέλαβε πρωτοβουλία ενίσχυσης γυναικών και οικογενειών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες του ανέλαβε πρωτοβουλία για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες και οι οικογένειες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση COVID-19 δεν θα μείνουν απροστάτευτοι στη Βόρεια Μακεδονία

Ως απάντηση στις άμεσες ανάγκες των πιο ευάλωτων, οι η Οργάνωση για τις Γυναίκες του ΟΗΕ προχώρησε σήμερα στη διανομή τροφίμων και ειδών υγιεινής σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά διατέθηκαν 1860 πακέτα μακράς διάρκειας τροφίμων και προϊόντων υγιεινής ως άμεση ανταπόκριση για την υποστήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση COVID-19.

Σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, τα πακέτα θα παραδοθούν σε 368 μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχους εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, εκ των οποίων η πλειοψηφία (95%) είναι γυναίκες και 329 εγγεγραμμένοι βιώσαντες ενδοοικογενειακής βίας καθώς και τα καταφύγια και τα κέντρα κρίσης για τους βιώσαντες τη βία λόγω φύλου σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή μέσω του έργου των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες «Προώθηση πολιτικών και προϋπολογισμών που ανταποκρίνονται στο φύλο: Προς μια διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνη διακυβέρνηση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», χρηματοδοτούμενη από τον Ελβετικό Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας και τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας – SIDA.

Η διαχείριση του κόστους ζωής έχει γίνει δύσκολη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά για οικονομικά ανενεργές γυναίκες ή οικογένειες που ζουν με το ελάχιστο εισόδημα. Η κρίση έφερε μια αυξημένη ανάγκη για είδη προσωπικής υγιεινής και απολύμανσης, καθώς και μάσκες ως μέτρο προστασίας. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολο για οικογένειες που μόλις έχουν τα μέσα να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες διατροφής. Τα πακέτα περιλαμβάνουν τρόφιμα, είδη υγιεινής και προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Η πανδημία αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από μια κρίση υγείας. Είναι επίσης μια παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κρίση όπου οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ως εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των κοινωνικών υπηρεσιών και των τροφίμων και είναι πιο ευάλωτες και εκτεθειμένες σε κίνδυνο. Υπερ-εκπροσωπούνται στην άτυπη οικονομία, πολλά από αυτά είναι οικονομικά ανενεργά και στερούνται προστασίας και χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Ωστόσο, οι γυναίκες που είναι «αόρατες», φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας και της οικιακής εργασίας και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βίας λόγω φύλου.

Για να διασφαλιστεί ότι η υποστήριξη θα φτάσει σε αυτούς που έχουν ανάγκη, η διανομή των πακέτων θα διευκολυνθεί από τον Ερυθρό Σταυρό της Δημοκρατίας μέσω των Κέντρων Κοινωνικής Εργασίας./ibna