Ρουμανία: Συνάντηση στο Προεδρικό για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης

Ρουμανία: Συνάντηση στο Προεδρικό για την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης

Ο Πρόεδρος Klaus Iohannis συγκάλεσε σήμερα, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban και τον Υπουργό Οικονομικών Florin Citu στο Παλάτι Cotroceni. Για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα συμμετάσχει στη συνάντηση και το Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR).

Στη συνάντηση αυτή θα γίνει μια αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης στο πλαίσιο της κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία του COVID-19. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην αύξηση των συντάξεων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στην ιστοσελίδα του Capital σημειώνεται ότι ο πληθυσμός αναμένει την αύξηση κατά 40% στις συντάξεις, που του έχουν υποσχεθεί, αλλά ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφύγει επανειλημμένα να δώσει ένα ποσοστό για αυτήν την αύξηση, προσθέτοντας ότι θα συμβεί “αλλά ανάλογα με τους πόρους της κυβέρνησης που έχει αυτή τη στιγμή. ” Από την άλλη πλευρά, ο Διοικητής της BNR Mugur Isărescu είναι της άποψης ότι ένα «ρεαλιστικό ποσοστό θα ήταν 4%» και όχι 40%, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε ότι οι κανόνες σχετικά με την άρση των περιορισμών θα παρουσιαστούν το αργότερο έως την επόμενη Δευτέρα και θα υποβληθούν σε δημόσια συζήτηση. Ο Orban δήλωσε επίσης, ότι κατά την άποψή του, τα μέτρα καραντίνας και απομόνωσης στο σπίτι, θα πρέπει να διατηρηθούν και μετά τις 15 Μαΐου για τους ανθρώπους που επιστρέφουν στη Ρουμανία από τις κόκκινες ή κίτρινες ζώνες, αλλά διευκρίνισε ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές πρέπει να οργανωθούν όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα επιτρέψουν την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι τοπικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου./ibna