Β-Ε: Παράδοση πακέτων φροντίδας από την ΕΕ σε κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες

Β-Ε: Παράδοση πακέτων φροντίδας από την ΕΕ σε κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους συνεργάτες της στη Hilfswerk International, παρέδωσε πακέτα με είδη διατροφής και υγιεινής στους πλέον ευάλωτους πολίτες της Β-Ε.

«Αυτή την εβδομάδα, ξεκινήσαμε τη διανομή πακέτων περίθαλψης σε πολίτες οι οποίοι, ως αποτέλεσμα της ιδιάζουσας κατάστασης που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, δεν τους επιτρεπόταν να βγουν από τα σπίτια τους ή δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους λόγω της δυσμενούς κοινωνικής κατάστασης ή της κατάστασης υγείας τους. Τα πακέτα παραδόθηκαν προσωπικά στους ωφελουμένους από τον Αναπληρωτή Πρέσβη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε, Khadoun Sinno, και τη Διευθύντρια της Hilfswerk International, Suzana Jašarević», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Ο αναπληρωτής πρέσβης Sinno τόνισε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που του δόθηκε η ευκαιρία να παράσχει αυτή τη βοήθεια.

«Σε τέτοιες καταστάσεις, όλοι πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον μας προς τους άλλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είμαστε εδώ για να προσφέρουμε βοήθεια σε πολίτες που την έχουν ανάγκη», τόνισε ο Sinno.

Η αξία των πακέτων που διανεμήθηκαν ανέρχεται στα 15.000 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι επιλέχθηκαν βάσει των δεδομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Εργασίας και τις δημοτικές αρχές που συμμετέχουν σε αυτό το έργο. Αυτή η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου με στόχο τη βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων στη Β-Ε. Δεδομένου ότι οι δραστηριότητες του έργου έχουν επιβραδυνθεί λόγω της τρέχουσας κατάστασης, ορισμένες πρωτοβουλίες έχουν προσαρμοστεί, ώστε να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους ηλικιωμένους σε πόλεις που συμμετέχουν στο έργο: Σεράγεβο, Μπάνια Λούκα, Μόσταρ και την Επαρχία Μπρίκο.

«Μέσα από την άμεση δράση και την ταχεία λήψη αποφάσεων, ως Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε συμφωνήσαμε να διαθέσουμε επειγόντως τα κονδύλια και να υποστηρίξουμε την πλέον ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα – τους ηλικιωμένους – που υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη έστω και για λίγο, και να φέρουμε λίγη χαρά και ζεστασιά στη ζωή τους», δήλωσε η Suzana Jašarević.

Δεδομένων των συνθηκών γύρω από τον κορωνοϊό και των περιορισμών κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων που έχουν επιβληθεί στον γενικό πληθυσμό, οι ηλικιωμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Προσθέτοντας στα προβλήματα που ανακύπτουν από την επισφαλή οικονομική κατάσταση, οι ηλικιωμένοι συχνά βιώνουν μοναξιά και αποκλεισμό από την κοινοτική ζωή, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την ψυχική τους κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μέσω αυτού του Έργου τα υλικά εργασίας των 30 μελών στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης, οι οποίοι εργάζονται επί του παρόντος από το σπίτι, παραδόθηκαν στα σπίτια των δικαιούχων.

Το έργο «Δράση κατά της Ηλικιακής Προκατάληψης» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πάνω από 150.000 ευρώ με τη συμμετοχή της Hilfswerk International σε συνεργασία με την εταιρεία Partnership for Public Health, τον Ερυθρό Σταυρό της Β-Ε και τον Σύνδεσμο Βοήθειας και Ανάπτυξης «HAJDE». /ibna