Μαυροβούνιο: Το σύστημα επενδύσεων «Ιθαγένεια για Επενδύσεις» στο επίκεντρο συζήτησης στο Ευροκοινοβούλιο

Μαυροβούνιο: Το σύστημα επενδύσεων «Ιθαγένεια για Επενδύσεις» στο επίκεντρο συζήτησης στο Ευροκοινοβούλιο

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi δήλωσε την Παρασκευή ότι, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, το Μαυροβούνιο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο της ΕΕ για τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 2003/516 / ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την έκδοση και την αμοιβαία νομική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις.

«Το Μαυροβούνιο δεν έχει επί του παρόντος διμερή συμφωνία για την έκδοση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 2019, το Μαυροβούνιο ξεκίνησε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με την έκδοση», δήλωσε ο Várhelyi απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή Dominique Bilde, σχετικά με την υπόθεση Jeffrey Tidus και τη συμπεριφορά του Μαυροβουνίου στην υπόθεση.

Ο Tidus έπεσε θύμα δολοφονίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι αρχές αναζητούν τον Richard Henry Wall ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή, αλλά ο τελευταίος πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και διέφυγε στο Μαυροβούνιο. Ο Blide σημείωσε ότι «ο ύποπτος έχει συμμετάσχει σε πολλές επενδύσεις στο Μαυροβούνιο, όπως η εγγραφή μιας εταιρείας με κεφάλαιο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων και η αγορά μιας βίλας για 2 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της μετακίνησής του στο Μαυροβούνιο και των δολοφονιών”.

Ο Blide ρώτησε τον Várhelyi εάν η Επιτροπή, στο πλαίσιο της εξέτασης της αίτησης του Μαυροβουνίου για ένταξη στην ΕΕ, απαιτεί την υπογραφή μιας συνθήκης έκδοσης με τις ΗΠΑ και τη βέλτιστη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση και γενικότερα.

«Πώς θα διασφαλίσει η Επιτροπή ότι το σύστημα «ιθαγένειας για επενδύσεις» του Μαυροβουνίου, το οποίο αποκαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019, δεν θα επιτρέψει στους ανθρώπους να διαφύγουν της δικαιοσύνης σε μια χώρα εκτός ΕΕ;», ήταν το δεύτερο από τα ερωτήματα του Blide.

Ο Várhelyi απάντησε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν στην Επιτροπή οι εθνικές αρχές, το Μαυροβούνιο δεν έχει λάβει κανένα διεθνές ένταλμα σύλληψης σε σχέση με την υπόθεση Jeffrey Tidus.

Η Επιτροπή, τόνισε, απαιτεί από τρίτες χώρες που απολαμβάνουν καθεστώτος χωρίς θεώρηση να διενεργούν ελέγχους ασφαλείας και ιστορικού των αιτούντων καθεστώτα υπηκοότητας με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το καθεστώς ιθαγένειας των επενδυτών του Μαυροβουνίου, το οποίο δρομολογήθηκε το 2019, στο πλαίσιο τόσο της εκπλήρωσης των κριτηρίων ελευθέρωσης των θεωρήσεων από τη χώρα όσο και των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχαν στην Επιτροπή οι εθνικές αρχές, μία θετική απόφαση έχει παρθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τις αιτήσεις που ελήφθησαν, αλλά δεν έχει απονεμηθεί ακόμη υπηκοότητα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», τόνισε ο Várhelyi.

Εν κατακλείδι, είπε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και, εάν είναι απαραίτητο, να εξετάζει τυχόν εξελίξεις στην τρίτη έκθεση σχετικά με τον Μηχανισμό Αναστολής Θεωρήσεων και στην έκθεση του Μαυροβουνίου για το 2020./ibna