Κροατία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροπλάνου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα

Κροατία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροπλάνου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο υπουργός Άμυνας Damir Krstičević μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη το βράδυ και θα συναντηθούν την Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Hina, μετά την παραίτηση του Krstičević για το θάνατο δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Marko Milić δήλωσε στο Hina ότι η κυβέρνηση «εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες» των δύο πιλότων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα ενός στρατιωτικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους κοντά στο Ζαντάρ την Πέμπτη το απόγευμα.

Το γραφείο του Προέδρου και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Ζόραν Μιλάνοβιτς θα τοποθετηθεί επί της παραίτηση του Krstičević σήμερα Παρασκευή.

Το αεροσκάφος, ένα μικρό τσεχικό διθέσιο Zlin-242, κατέπεσε κοντά στην 93η Βάση Πολεμικής Αεροπορίας στο Zemunik, ανατολικά της παραλιακής πόλης Ζαντάρ. Στρατιωτικοί ερευνητές δήλωσαν ότι η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Σήμερα (Πέμπτη) περίπου στις 4 μ.μ. ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος Zlin συνετρίβει κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης, κοντά στο χωριό Donje Biljane. Αμέσως μετά το ατύχημα, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εστάλησαν που έφτασαν στο σημείο της συντριβής επιβεβαίωσαν ότι και οι δύο πιλότοι, ο σμηναγός Marko Novkovic και ο υποσμηναγός Luka Jagetić, σκοτώθηκαν. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα”, δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Κροατίας, Αντιναύαρχος Robert Hranj, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Hranj πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα από το 2007 όταν η Κροατία αγόρασε πέντε εκπαιδευτικά Zlin-242. Η κοντινή αεροπορική βάση Zemunik είναι η κύρια βάση που χρησιμοποιείται από την Κροατική Πολεμική Αεροπορία (HRZ) για την εκπαίδευση των πιλότων.

Ο πρόεδρος του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος (HSS) Krešo Beljak είπε την Πέμπτη ότι με το να υποβάλλει την παραίτησή του ο Krstičević έπραξε «το σωστό για πρώτη φορά στη θητεία του». Αυτός και το HSS εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των πιλότων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, Igor Dragovan του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σχολίασε ότι η παραίτηση ήταν μια πολύ ηθική και υπεύθυνη πράξη από τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του αμυντικού συστήματος.

Μιλώντας στην Hina, είπε ότι ο Krstičević δεν ήταν υπεύθυνος για τη συντριβή, αλλά ότι η παραίτησή του τον τιμά.

Ο ηγέτης του Živi Zid Ivan Sinčić είπε ότι ο Krstičević είχε δείξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι ήταν πιο σημαντικό για αυτόν να ευνοήσει το ΝΑΤΟ, την πρώην εταιρεία του KING ICT και τους πελάτες του κυβερνώντος κόμματος HDZ από την ασφάλεια των στρατιωτών./ibna