Σλοβενία: Pahor, Radev είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Σλοβενία: Pahor, Radev είχαν τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Borut Pahor, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev. Ο Radev κάλεσε τον Πρόεδρο Pahor για να τον ευχαριστήσει ειλικρινά για το βίντεο αλληλεγγύης του κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης της επιδημίας των κορωνοϊού. Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό, που εκτίμησαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραδόθηκε στα βουλγαρικά, έλαβαν με θέρμη το μήνυμα.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η κατάσταση στη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες επιτρέπει τη σταδιακή και προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, με την κύρια πρόκληση τώρα να είναι η επίλυση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μετά την κρίση της υγείας. Η ενότητα και η αποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν επίσης μεγάλη σημασία σε αυτές τις προσπάθειες. Συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ποτέ και ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το γραφείο του προέδρου της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία ​​γρηγορότερα, για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία.

«Οι δύο πρόεδροι συμμερίστηκαν τη θέση ότι η κατάσταση στην Ευρώπη απαιτεί πολύ πιο ενεργή επικοινωνία εντός της ΕΕ και έγκαιρη υποστήριξη για την αποτροπή περιορισμών βασικών προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων.

Οι Radev και Pahor τόνισαν ότι η υπέρβαση του αρχικού ψυχολογικού σοκ από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη θέτει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πραγματικής στήριξης της οικονομίας και τον περιορισμό του αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας. «Ο τουρισμός είναι βασικός τομέας της σλοβενικής οικονομίας και η χώρα ετοιμάζει διμερείς συμφωνίες για την άρση της επιβολής καραντίνας για τους τουρίστες από γειτονικές χώρες, οι οποίες αναφέρουν μείωση του ποσοστού νοσηρότητας», δήλωσε ο Pahor.

Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπειρία για να αναζωογονήσει τον τουρισμό, ο οποίος συμβάλλει ουσιαστικά στο βουλγαρικό ΑΕΠ, δήλωσε από τη μεριά του ο Rumen Radev.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για να μην επιτρέπεται η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Ο Pahor τόνισε την προετοιμασία της Σλοβενίας για το άνοιγμα των σχολείων στο εγγύς μέλλον και την επανάληψη των δραστηριοτήτων στις μαθητικές τάξεις κανονικά./ibna