Ελλάδα: Οι “γρίφοι” της ελληνικής οικονομίας και οι…λύσεις

Ελλάδα: Οι “γρίφοι” της ελληνικής οικονομίας και οι…λύσεις

Κρατικές εγγυήσεις για τη στήριξη των αεροπορικών εταιριών, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, με λιγότερους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, εξετάζει η Κομισιόν, κάτι το οποίο αφορά άμεσα την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένονται κινήσεις για τα δάνεια που αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που συνολικά θα φτάσουν στα 10 δισ. ευρώ στην περίπτωση της Ελλάδας

Ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα είναι και η απασχόληση σε αυτούς τους κλάδους, με φόντο τις δυσοίωνες προβλέψεις για  250 χιλιάδες νέους ανέργους από τη ΓΣΕΒΕΕ. Το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιηθεί είναι το πρόγραμμα SURE, μέσω του οποίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι αυτά τα κονδύλια δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαθέσει περί το μισό δις. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.

Αναφορικά με την εστίαση, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως ό,τι δοθεί υπό τη μορφή φορολογίας θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και σίγουρα όχι με ορίζοντα ως το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που δρομολογείται είναι η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, από το 24% που είναι σήμερα, στο 13%, στη λογική ότι μετά τους περιορισμούς στις αποστάσεις και τη δυναμικότητα των τραπεζιών, ο τζίρος ανά τραπέζι για τα καφέ θα συρρικνωθεί.

Την ίδια ώρα η πτώση των εσόδων ήταν γύρω στο 35%, ωστόσο πληρωμές περίπου 500 εκατ. ευρώ λίγες ώρες πριν κλείσει ο μήνας, περιόρισαν τις απώλειες γύρω στο 25%, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία.

Ανησυχία

Μέχρι πριν λίγους μήνες η ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών. Αν δηλαδή και από πότε τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ή ακόμα και μειώσεις φόρων, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, με μία παράλληλη συμφωνία για τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τώρα, με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις να έχουν μπει στον πάγο για το 2020 η αγωνία επικεντρώνεται στο πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα λεφτά,  σε σχέση με τα ANFAs και τα SMPs -τα κέρδη δηλαδή από ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ- αφορούσε στην αλλαγή της χρήσης τους Διότι πολύ απλά οι υποχρεώσεις για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, είναι σε εξέλιξη και τα έσοδα από τους φορολογουμένους στερεύουν.

Σε αυτό το σκηνικό, η άμεση είσπραξη περίπου 650 εκατ. ευρώ από τα ANFAs είναι κρίσιμη για την ομαλή χρηματοδότηση των αναγκών. Οι πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν ήταν σύμφωνοι με την τρίμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα, προσδοκώντας η επόμενη δόση από κέρδη ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να φτάσει στην Αθήνα μέσα στον Ιούνιο./ibna