Zaharieva, Aurescu και Pompeo συνυπογράφουν κοινή δήλωση με 7 ΥΠΕΞ για την 75η επέτειο του Β’ΠΠ

Zaharieva, Aurescu και Pompeo συνυπογράφουν κοινή δήλωση με 7 ΥΠΕΞ για την 75η επέτειο του Β’ΠΠ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 75ης επετείου από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας ότι η διαρκής διεθνής ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη απαιτούν ειλικρινή και ακλόνητη τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», ανέφερε η κοινή υπουργική δήλωση.

Οι δέκα Υπουργοί Εξωτερικών ζητούν από τη διεθνή κοινότητα «να συμμετάσχει μαζί τους στην κατηγορηματική απόρριψη της έννοιας των σφαιρών επιρροής και να επιμείνει στην ισότητα όλων των κυρίαρχων κρατών».

Η Κοινή Δήλωση:

«Εορτάζοντας την 75η επέτειο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 2020, αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και σε όλους τους στρατιώτες που πολέμησαν για να νικήσουν τη ναζιστική Γερμανία και να θέσουν τέρμα στο Ολοκαύτωμα.

Ενώ ο Μάιος του 1945 έφερε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, δεν έφερε ελευθερία σε όλη την Ευρώπη. Το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της ηπείρου παρέμεινε υπό την κυριαρχία των κομμουνιστικών καθεστώτων για σχεδόν 50 χρόνια. Τα κράτη της Βαλτικής καταλήφθηκαν παράνομα και προσαρτήθηκαν και η σιδερένια λαβή πάνω από τα άλλα αιχμάλωτα έθνη επιβλήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιώντας συντριπτική στρατιωτική δύναμη, καταστολή και ιδεολογικό έλεγχο.

Για πολλές δεκαετίες, πολλοί Ευρωπαίοι από το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της ηπείρου θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για ελευθερία, καθώς εκατομμύρια στερήθηκαν τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, υπέστησαν βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς. Οι κοινωνίες πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα αναζήτησαν απεγνωσμένα έναν δρόμο προς τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία.

Τα γεγονότα του 1956, η δημιουργία και οι δραστηριότητες της Χάρτας 77, το κίνημα Αλληλεγγύης, η Βαλτική Οδός, το Φθινόπωρο των Εθνών του 1989 και η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου ήταν σημαντικά ορόσημα που συνέβαλαν αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη .

Σήμερα, εργαζόμαστε μαζί προς μια ισχυρή και ελεύθερη Ευρώπη, όπου υπερισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το μέλλον πρέπει να βασίζεται στα γεγονότα της ιστορίας και της δικαιοσύνης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτές τις αρχές. Η χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη διαίρεση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο αποτελεί μια λυπηρή προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας ότι η διαρκής διεθνής ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη απαιτεί γνήσια και συνεχή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Μαθαίνοντας από τα σκληρά μαθήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί μαζί μας για να απορρίψει σταθερά την έννοια των σφαιρών επιρροής και να επιμείνει στην ισότητα όλων των κυρίαρχων εθνών»./ibna