Βουλγαρία: Συζητείται το νομοσχέδιο του νόμου για την υγεία μετά την έγκριση της Νομικής Επιτροπής

Βουλγαρία: Συζητείται το νομοσχέδιο του νόμου για την υγεία μετά την έγκριση της Νομικής Επιτροπής

Στην Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για την υγεία, το οποίο πήρε χτες την έγκριση από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) όπως δήλωσε ο βουλευτής Javor Bozhankov δεν θα υποστηρίξει τις αλλαγές στο νόμο.

«Η υποστήριξή μας για μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ανεπιφύλακτη αυτή τη στιγμή, αλλά από την άλλη πλευρά αποφεύγουμε την υποστήριξη από την πρώτη ανάγνωση, επειδή υπάρχουν πράγματα που απλά δεν μπορούν να ξεπεραστούν και βρίσκονται σε τρεις κύριες κατευθύνσεις». Πρώτα απ’ όλα, όπως σημείωσε, η καθιέρωση της αποκαλούμενης έκτακτη ανάγκη στην υγεία, δεν έχει συνταγματική βάση. «Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες νομικές συνέπειες», δήλωσε ο Bozhankov.

Από την πλευρά του κινήματις Volia, o Plamen Hristov δήλωσε ότι θα υποστηριχθεί το νομοσχέδιο κατά την πρώτη ανάγνωση και θα υποβάλλουν διορθωτικές προτάσεις κατά την δεύτερη ανάγνωση.

«Η Ομάδα των Ενωμένων Πατριωτών θα υποστηρίξει αυτό το νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση», δήλωσε ο Kalin Popovski.

Το νομοσχέδιο θα υποστηριχθεί και από το MRF, όπως δήλωσες ο βουλευτής του κόμματος Dzhevdet Chakarov.

Το νομοσχέδιο έχει λάβει ήδη την έγκριση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και του Υπουργικού Συμβουλίου και προτείνει μέτρα για την  αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, καθώς και τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών που θα εφαρμοστούν μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς λήγει στις 13 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τη διασφάλιση της καθυστέρησης στην εξάπλωση της λοίμωξης, καθώς και της ομαλής λειτουργίας του συστήματος υγείας./ibna