Τουρκία: Θα διατηρήσουμε τη βιομηχανία ζωντανή, δήλωσε ο Varank

Τουρκία: Θα διατηρήσουμε τη βιομηχανία ζωντανή, δήλωσε ο Varank

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αποδυνάμωση της τουρκικής βιομηχανίας λόγω της πανδημίας καθώς η χώρα θα εφαρμόσει πολιτικές για να τη διατηρήσει ζωντανή, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας Mustafa Varank.

Σύμφωνα με τον Varank η Τουρκία αντιμετωπίζει τις οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Την Τρίτη ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία αυτοκινήτων θα επανεκκινήσει μέχρι τις 11 Μαΐου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εργοστασίων αυτοκινήτων έχουν ήδη ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή αυτοκινήτων, όπως και τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε δηλώσει ότι η χώρα θα ομαλοποιηθεί κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Η ανάκαμψη μπορεί να πάρει ένα μικρό χρονικό διάστημα ή ο κόσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται με μια πολύχρονη παγκόσμια κρίση, τόνισε ο Varank,  προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο επομένως να είμαστε έτοιμοι και για τα δύο σενάρια, ενώ ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους, πρέπει επίσης να εξετάζουμε τις πιθανές ευκαιρίες.»

Όπως υπενθύμισε ο Τούρκος Υπουργός, η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία από τον Απρίλιο, ενώ σημείωσε ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίασε σημαντικές απώλειες έως και 85% σε αρκετές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Ισπανία.

Αναφερόμενος στα μέτρα της χώρας για την προστασία της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ο Varank είπε ότι η κυβέρνηση πληρώνει τους μισθούς του προσωπικού, παρέχει χρηματοδότηση και αναβάλλει τα χρέη.

Το κράτος έδωσε επίσης 1.000 τουρκικές λίρες (140 $) σε 4,5 εκατομμύρια άπορους πολίτες, υπενθύμισε./ibna