Αλβανία: Αύξηση στην χρηματοδότηση της αγροτικής βιομηχανίας ζήτησε ο Basha

Αλβανία: Αύξηση στην χρηματοδότηση της αγροτικής βιομηχανίας ζήτησε ο Basha

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, δέχτηκε σήμερα εκπροσώπους 37 ενώσεων με τους οποίους συζήτησε την οικονομική κατάσταση στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Αλβανικού Συμβουλίου Αγροτικών Επιχειρήσεων, Agim Rrapaj και ο εκτελεστικός διευθυντής Enisa Shena, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση από του Δημοκρατικού Κόμματος, παρουσίασαν σήμερα στον Πρόεδρο Basha στοιχεία και λεπτομέρειες για τη δύσκολη κατάσταση του τομέα της τροφικής αλυσίδας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Basha εξέφρασε την υποστήριξή του για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και του τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων, και μαζί με τους εκπροσώπους της αγροτικού τομέα, μοιράστηκαν ορισμένες επείγουσες προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Μερικά από αυτά τα βήματα, σύμφωνα με τον Basha, είναι η εξίσωση του ΦΠΑ για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγή και τους αγρότες που έχουν υποφέρει από πανδημίες, βοηθώντας ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής γεωργικών προϊόντων διατροφής της χώρας, την ένταξη των μικροπιστωτικών ιδρυμάτων στο καθεστώς κρατικών εγγυήσεων που προσφέρει η αλβανική κυβέρνηση μέσω των εμπορικών τραπεζών.

«Ο τομέας των μικροπιστώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ρευστότητας στον τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων. Σήμερα αυτή η ρευστότητα λείπει, θέτοντας σε κίνδυνο τα αυριανά προϊόντα. Η Αλβανική κυβέρνηση, μέσω της ARDA και άλλων θεσμικών οργάνων, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων για όλους τους Αλβανούς αγρότες που έχουν υποστεί απώλειες από την πανδημία COVID-19 », είπε.

Ο Basha πρόσθεσε επίσης ότι «σήμερα, οι Αλβανοί καταστρέφονται οικονομικά κάθε μέρα και περισσότερο. Κάθε επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, χρειάζεται βοήθεια και όχι κενά λόγια. Με τον τρόπο που αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση, η υγειονομική πανδημία από τον COVID-19 θα μετατραπεί σε οικονομική πανδημία του 2020»./ibna