Ρουμανία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης της 26ης Μαρτίου

Ρουμανία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το διάταγμα έκτακτης ανάγκης της 26ης Μαρτίου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR) αποφάσισε την Τετάρτη, ότι το κυβερνητικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης 34/2020 της 26ης Μαρτίου σχετικά με την τροποποίηση της OUG 1/1999 αναφορικά με το καθεστώς της πολιορκίας και κατάστασης έκτακτης ανάγκης  είναι αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR), η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την άσκηση δικαιωμάτων και ελευθεριών με διάταγμα έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο με νόμο που εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την απόφαση οι διατάξεις δύο άρθρων του κυβερνητικού διατάγματος έκτακτης ανάγκης (OUG ) 1/1999 και του OUG 34/2020, σχετικά με πρόστιμα λόγω μη συμμόρφωσης σε περιορισμούς κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «έχουν έλλειψη σαφήνειας, ακρίβειας και προβλεψιμότητας», κάτι που «ενθαρρύνει την αστυνομία να τιμωρήσει αυθαίρετα τους παραβάτες».  Το CCR αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ότι ο νόμος για την παράβαση, όπως και το ποινικό δίκαιο, έχει επικουρικό χαρακτήρα, παρεμβαίνοντας μόνο όταν άλλα νομικά μέσα δεν επαρκούν για την προστασία ορισμένων κοινωνικών αξιών.

Από την έναρξη της ισχύος κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έχουν επιβληθεί περίπου 300.000 πρόστιμα, με το ποσό συνολικά να ανέρχεται σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια λέι (περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ) για την παράβαση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban δήλωσε «σοκαρισμένος» από αυτήν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει «μια πολύ μικρή μειονότητα που δεν σέβεται το νόμο» και που αγνοεί την «συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 98%», που συμπεριφέρθηκε «υπεύθυνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει «έναν νομικό τρόπο για να επιτρέψει στις αρχές» να πολεμήσουν «αποτελεσματικά εναντίον εκείνων που δεν σέβονται τους κανόνες» και κινδυνεύουν να διαδώσουν τον ιό. «Θα βρούμε σίγουρα συνταγματικές και νομοθετικές λύσεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του CCR αποτελεί «πρόσκληση για κάθε πολίτη να παραβιάσει το νόμο» και τους κανόνες που θεσπίστηκαν κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Βασικά, είναι μια έκκληση για αναρχία και είναι μια έκκληση για κακή συμπεριφορά προς την κοινωνία», δήλωσε ο Orban.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Raluca Turcan, λυπάται για αυτήν την «εντελώς ασυνήθιστη» κατάσταση, και δηλώνει απογοητευμένη από την «επικίνδυνη» απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία «καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών που κατέβαλαν οι ρουμανικές αρχές και οι πολίτες κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».  Ωστόσο, δήλωσε πεπεισμένη ότι οι Ρουμάνοι θα συνεχίσουν να σέβονται τα στρατιωτικά διατάγματα «από τα οποία εξαρτάται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών».

Από την πλευρά της, χαιρετίζοντας αυτήν την επιτυχία στο CCR, η Συνήγορος του Πολίτη, Renate Weber, ελπίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει «δημοσιονομική αμνηστία ή να βρει άλλη φόρμουλα για την ακύρωση αυτών των προστίμων».

Επισημαίνοντας την απόφαση του CCR, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων (ALDE), Călin Popescu-Tăriceanu, σε ανάρτησή του στο Facebook ανακοίνωσε ότι το κόμμα του, καθώς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Pro Romania, έχουν συντάξει νόμο με σκοπό την ακύρωση «αυτόματα» των περισσότερων από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «χωρίς να χρειαστεί να περάσει από τα δικαστήρια και να κοστίσει στους Ρουμάνους χρήμα και χρόνο.»

Σε σημερινή του ανάρτηση άλλωστε, ο Raed Arafat, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Υφυπουργός υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, στη σελίδα του στο Facebook ανέφερε ότι χθες το βράδυ, εξήγησε τι αντίκτυπο έχει η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα των προστίμων που επιβλήθηκαν  στην μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του COVID 19. «Ξεκαθάρισα ότι δεν συζητώ ή σχολιάζω την ίδια την απόφαση, αλλά είναι φυσιολογικό να επισημάνουμε ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα η έλλειψη εργαλείων που αποθαρρύνουν όσους δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες, εν μέσω μάχης στην οποία ακολουθώντας τους κανόνες αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για να αποτραπεί η καταστροφή μεγάλων διαστάσεων της δημόσιας υγείας».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο (CCR) διαπίστωσε επίσης ότι ο νόμος που προβλέπει την κατάργηση των ειδικών συντάξεων είναι αντισυνταγματικός. Ο νόμος είχε αμφισβητηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ειδικών συνταξιοδοτικών συστημάτων που δεν σέβονται την αρχή της συνεισφοράς εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Ιανουαρίου 2020. Το μέτρο αφορούσε βουλευτές και γερουσιαστές, δικαστές και εισαγγελείς, προσωπικό δικαστηρίων, δημοσίους υπαλλήλους με ειδικό καθεστώς, κοινοβουλευτικούς δημόσιους υπαλλήλους, μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας, μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εκτός των στρατιωτικών και των αστυνομικών./ibna