Σλοβενία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει απόφαση δυσφήμισης κατά του Janša εναντίον δημοσιογράφου

Σλοβενία: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει απόφαση δυσφήμισης κατά του Janša εναντίον δημοσιογράφου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας αναίρεσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός Janez Janša καλούταν να καταβάλει αποζημίωση 6.000 ευρώ σε δημοσιογράφο επειδή την χαρακτήρισε «ξοφλημένη πόρνη» σε ένα tweet. Η δημοσιογράφος ανακοίνωσε ότι θα παραπέμψει την υπόθεσή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποζημίωσης της δημοσιογράφου μετά την αποδοχή της έφεσης του Janša κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου Celje το Δεκέμβριο του 2018, το οποίο με τη σειρά του είχε δεχθεί προηγούμενη απόφαση του τοπικού δικαστηρίου στο Velenje σύμφωνα με την οποία ο Janša καλούταν να καταβάλει αποζημίωση στη Mojca Šetinc Pašek, δημοσιογράφο και συντάκτρια με την τηλεόραση Slovenija.

H Šetinc Pašek είχε καταθέσει την αγωγή δυσφήμισης έπειτα από δημοσίευση του Janša στο λογαριασμό του στο Twitter τον Μάρτιο του 2016, η οποία ανέφερε: «Η σελίδα στο FB του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού προσφέρει φτηνές υπηρεσίες από τις ξοφλημένες πόρνες Evgenija C. και Mojca P.Š. Η μία για 30 ευρώ, η άλλη για 35. #ZvodnikMilan».

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιμένει ότι ο μέσος ακόλουθος της σελίδας του Janša στο Twitter είναι σε θέση να κατανοήσει πως το tweet αναφέρεται στο έργο της Šetinc Pašek για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό παρά στην ιδιωτική της ζωή, και ως εκ τούτου η εκτίμηση του Εφετίου ότι το επίμαχο tweet θα μπορούσε να εκληφθεί κυριολεκτικά κρίθηκε ανακριβής.

Η τελευταία 17 σελίδων απόφαση υποστηρίζει ότι η συντάκτρια ειδήσεων της TV Slovenija Šetinc Pašek πραγματοποιεί μια εξαιρετικά σημαντική και υπεύθυνη δουλειά από την πλευρά του δικαιώματος του κοινού στην ενημέρωση, και ως εκ τούτου το έργο της εκτείθεται σε δημόσια κριτική.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνάγει ότι, όπως και ο Janša, και η συντάκτρια αποτελεί δημόσιο πρόσωπο, για την οποία «τα όρια της επιτρεπόμενης κριτικής είναι ευρύτερα από ό,τι για τους ιδιώτες».

«Σε αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ της ελευθερίας του κατηγορουμένου για πολιτική έκφραση και του δικαιώματος της ενάγουσας στην αξιοπρέπεια και το καλό όνομα», η πλειοψηφία της κριτικής επιτροπής αποφάσισε υπέρ της «της διαφωτιστικής αρχής ότι μόνο η ελεύθερη έκφραση για μεγάλα πολιτικά θέματα καθιστά δυνατή την προσέγγιση της αλήθειας».

«Ως εκ τούτου, επικράτησε η θέση ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ελευθερία της πολιτικής έκφρασης», αναφέρει η απόφαση που εκδόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου.

Το δικαστήριο διέταξε τη Šetinc Pašek να αποζημιώσει το Janša για τα έξοδα της διαδικασίας εντός 15 ημερών.

Η Šetinc Pašek χαρακτήρισε την απόφαση ως «εντελώς σκανδαλώδη», προσθέτοντας ότι αυτή αποδεικνύει πως ο Janša, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος και η πλέον ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα, μπορεί να προσβάλει ανεξέλεγκτα κάθε δημοσιογράφο ή συντάκτη που δημοσιεύει οτιδήποτε με το οποίο διαφωνεί.

«Δεδομένου ότι, κατά την άποψη της πλειοψηφίας στην κριτική επιτροπή, το Twitter είναι ένα μέσο που ενδείκνυται για πικρόχολο, σκληρό, ακόμη και προσβλητικό περιεχόμενο. Λες και ο Janša αναγκάστηκε να δημοσιεύσει στο Twitter», σχολίασε η δημοσιογράφος, λέγοντας ότι αυτή ήταν μια μαύρη μέρα για τη σλοβενική δημοσιογραφία και το κοινό. /ibna