Β-Ε: Ο Inzko κατέθεσε την εξαμηνιαία έκθεσή του στον ΓΓ του ΟΗΕ – επικρίθηκε έντονα από τον Ρώσο πρέσβη

Β-Ε: Ο Inzko κατέθεσε την εξαμηνιαία έκθεσή του στον ΓΓ του ΟΗΕ – επικρίθηκε έντονα από τον Ρώσο πρέσβη

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Ύπατο Αρμοστή της διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, Valentin Inzko, για «δαιμονοποίηση» των Σέρβων, αφού ο τελευταίος κατέθεσε την εξαμηνιαία έκθεσή του για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Στην έκθεσή του, ο Inzko επικρίνει έντονα την ηγεσία της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS).

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα ενέτειναν τη ρητορική τους και κατέφυγαν σε συχνές δράσεις που σαν στόχο είχαν την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και την εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και των αρμοδιοτήτων και των θεσμών σε επίπεδο κράτους», αναφέρει.

Υποστηρίζει δε ότι οι αρχές της RS «συνέχισαν να υπονομεύουν τους θεσμούς σε επίπεδο κράτους, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ήταν αναποτελεσματικοί και όχι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας Σέρπσκα».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Vasily Nebenzya, επέκρινε έντονα την έκθεση, λέγοντας ότι η κριτική των Σέρβων στη Βοσνία έχει γίνει κανόνας για τον Ύπατο Αρμοστή.

«Αντί να κατηγορεί, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή θα πρέπει να προσφέρει λύσεις. Ο λαός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αξίζει να επιλέξει τις δικές του λύσεις στα προβλήματα», ενέφερε.

Επίσης, επέκρινε τον Inzko για την αναφορά των υποχρεώσεων της Β-Ε έναντι του ΝΑΤΟ σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση επί του θέματος εντός του κράτους.

«Η υποχρέωση του Ύπατου Αρμοστή είναι να φροντίζει για την πολιτική εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή πρέπει να κλείσει.

Ο Nebenzya είπε ότι ο Inzko «δαιμονοποιεί» τους Σέρβους και ότι βασίζει την επιχειρηματολογία του σε αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έγγραφα από τα Βρετανικά Αρχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, αποκαλύπτουν σημαντικά γεγονότα σχετικά με το τι συνέβη στην ανατολική Βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα, όπου το ICTY διαπίστωσε ότι οι Σερβοβόσνιες δυνάμεις διέπραξαν γενοκτονία κατά του Βοσνιακού πληθυσμού το 1995.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιτροπή που συντάχτηκε από τη Δημοκρατία Σέρπσκα για να διερευνήσει τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα θα καθορίσει όλα τα γεγονότα.

«Προτρέπουμε και τους τρεις λαούς να βρουν μια λύση και να καταλήξουν σε συμφωνία σε τυχόν δυνητικές διαφωνίες μέσω του διαλόγου», δήλωσε./ibna